Somlói galuska: Réges rég óta készítem, nem is tudom miért nem került fel még a receptje a weboldalra. Most gyorsan pótolom is, mert ez egy igazán finom és kiadós édesség. 🙂
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Somlói galuska - vizes piskótából
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Piskótához:
- 5 tojás
- 1 csipet só
- 5 kanál víz
- 1 csom. sütőpor (15 g)
- 200 g cukor
- 200 g liszt
Csokiöntethez:
- 8 ek. cukor
- 2 dl víz
- 4-5 ek. holland kakaópor
Krémhez:
- 2 csomag főzős vaníliás puding
- 1,4 liter tej
- 8 ek. cukor
Tetejére:
- 1 ek. kakaópor (cukrozatlan)
- dió
- mazsola
- tejszínhab ízlés szerint (kb. 4 dl)
Leírás
Előkészítés:
- A sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük.
- A tepsit fóliával kibéleljük. (20 x 26 cm-es kis tepsibe, pont belefér majd ez a mennyiség)
Piskóta:
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. (gépi mixerrel, max. fokozaton kb. 2 perc alatt készen is van)
- A sárgájához hozzáadunk 5 ek. vizet és 200 g cukrot, gépi mixerrel keverjük. Előszőr gyengébben, majd erős fokozaton, fehéredésig.
- Majd a cukros sárgájához hozzáadjuk a sütőporos lisztet, elkeverjük. (ezt is mixerrel, lassan, majd gyors fordulaton)
- Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét, és most már csak finoman, fakanállal összeforgatjuk. Vigyázva, hogy a habot nem törjük össze!
- Az előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 perc alatt készre sütjük. Amikor a teteje nagyon pirulni kezd, fóliával letakarjuk.
- Miután kihűlt, kis kockákra szeleteljük. (kb. 2 x 2 cm)
Csokiöntet:
- A vízből és a cukorból cukorszirupot főzünk.
- Keverés közben beleszitáljuk a kakaóport, jó 10-15 percig vagy amíg kellő sűrű nem lesz kevergetve főzzük.
Krém:
- A 2 csomag pudingporból 1,4 liter tejjel pudingot főzünk, 8 ek. cukorral édesítjük.
Somlói galuska összeállítása:
- Nagy jénai tálba vagy poharakba is tehetjük a süteményt.
- Rétegezzük: előszőr a piskóta kockák, majd puding, aki szereti durvára vágott dió és mazsola, kakaópor (szitálva), csokiöntet.
- Majd ismét piskóta, puding, mazsola és dió, kakaópor végül pedig tejszínhab és csokiöntet. A csoki elég tömény, intenzív ízű, úgyhogy azzal csak óvatosan, nem kell túl sok.
- Addig rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 8-10 pohárral lesz a pohár méretétől függően.
Készíthetjük sima, sütőpor nélküli piskótából is, de ez a vizes piskóta kiadósabb, olcsóbb. Persze mindenki döntse el maga, hogy melyiket kedveli jobban.
Készíthetjük sima, sütőpor nélküli piskótából is, de ez a vizes piskóta kiadósabb, olcsóbb. Persze mindenki döntse el maga, hogy melyiket kedveli jobban.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.