Somlói galuska: még tini koromban tanultam a készítését, amikor szakmai gyakorlatra jártam a várba egy étterembe. Órási nagy mennyiségeket sütöttünk… 🙂 ide csak egy 8 tojásos változatot hozok, amiből két jénaival lesz.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Somlói galuska
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Piskótához:
- 8 L méretű tojás
- 8 ek. cukor
- 8 ek. liszt (púpos)
Csokiöntethez:
- 8 ek. cukor
- 2 dl víz
- 4-5 ek. holland kakaópor
Krémhez:
- 2 csomag főzős vaníliás puding
- 1,4 liter tej
- 8 ek. cukor (ízlés szerint)
- tetejére kis vaj
Tetejére:
- 1 ek. kakaópor (cukrozatlan)
- dió
- mazsola
- tejszínhab ízlés szerint (kb. 4 dl)
Leírás
Előkészítés:
- A sütőt bekapcsoljuk, 210 fokra előmelegítjük.
- A tepsit fóliával kibéleljük. (Normál méretű gáztepsit használtam.)
Csokiöntet készítése:
- A vízből és a cukorból cukorszirupot főzünk.
- Keverés közben beleszitáljuk a kakaóport, kevergetve 10-15 alatt készre főzzük.
- Félre tesszük hűlni.
Krém készítése:
- A 2 csomag pudingporból 1,4 liter tejjel pudingot főzünk, 8 ek. cukorral édesítjük.
- Amikor elkészült, a tetejére vékony vajdarabkákat teszünk, így nem fog hűlés közben bebőrösödni.
- Félre tesszük hűlni.
Piskóta:
- A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük. (Az én habverőmmel max. fokozaton ez 3 perc.)
- A sárgájába beletesszük a cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó. (Ez is 3 perc alatt készen van.)
- Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzáadjuk a lisztet és óvatosan (fakanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
- Tepsibe öntjük, és 8-10 perc alatt 210 fokon készre sütjük.
- Kihűtjük, majd lehúzzuk róla a fóliát.
Hab:
- A tejszínt kemény habbá verjük.
Somlói galuska összeállítása:
- Nagy jénai tálba vagy poharakba rétegezzük a hozzávalókat: előszőr a piskóta kockák, majd puding, aki szereti durvára vágott dió és mazsola, kakaópor (szitálva), hab, csokiöntet.
- Majd ismét piskóta, puding, mazsola és dió, kakaópor végül pedig tejszínhab és csokiöntet. A csoki elég tömény, intenzív ízű, úgyhogy azzal csak óvatosan, nem kell túl sok.
- Addig rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak.
- Pár órára hűtőbe tesszük.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 2 jénaival lett. Nem öntöttem rá a csokit, tálalásnál csurgattuk a tányéron lévő sütemény tetejére.
Az egyik adag dióval, a másik dió nélkül készült. Mazsola nem került bele, mert többen nem szeretik a családból mazsolával.
A piskótából szív alakú kiszúróval 6-6 szívecskét formáztam, ezek kerültek a tetejére díszítésként.
Az egyik adag dióval, a másik dió nélkül készült. Mazsola nem került bele, mert többen nem szeretik a családból mazsolával.
A piskótából szív alakú kiszúróval 6-6 szívecskét formáztam, ezek kerültek a tetejére díszítésként.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Készíthetjük vizes piskótából is. Ennek receptjét itt találod: somlói galuska vizes piskótából recept
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.