Karácsonykor elterjedt szokássá vált megajándékozni szeretteinket. Én évek óta próbálok valami különlegeset, egyedit, finomat, illatosat, szépet… kitalálni és elkészíteni. Pár éve, amióta a kertben is tevékenykedek, könnyebb a dolgom, mert saját zöldségekből és gyümölcsökből lehet lekvárt, aszalt gyümölcsöket, savanyúságokat, szószokat, krémeket, fűszereket készíteni. És persze minden évben nagy sikernek örvend a sok finom keksz és sütemény, amiket elkészítek és amikkel szeretteimet megajándékozom.
Sütikiszúrókat (550 féle van raktáron) és kis celofántasakokat Nővérkém webshopjában találsz, szeretettel ajánlom, nézz körül nála: Gasztrokreatív
Akinek nincsen aszalógépe, sütőben is száríthatja a zöldségeket, gyümölcsöket. Több tepsivel egyszerre, résnyire nyitott ajtóval érdemes csinálni, majd időnként átcserélni a tepsiket, átforgatni a zöldségeket, gyümölcsöket. A legtakarékosabb módja természetesen a napon/radiátoron/kályhán való szárítás, de ez kicsit hosszadalmasabb és nagyobb odafigyelést igényel. (Illetve a napon való szárítással így 2021.november 10-én kicsit már elkéstünk.) 🙂
Viszont nem késő még elkezdeni az ajándékok elkészítését, vannak egyszerűbbek és vannak kicsit időigényesebbek is a listámban, de mindenki válogathat kedvére.
LEVENDULÁS PORCUKOR
Levendulavirágot pár nap alatt megszárítottam. 1 kg cukrot ledaráltam, nagy üvegbe tettem, rétegeztem: cukor-levendula-cukor-levendula. Legalább 4 hétig érdemes benne hagyni, majd átszitálni és csomagolni. Hasonló módon vaníliás porcukrot is készíthetünk. Ebben az esetben a porcukorba mennyiségtől függően 2-3 vaníliarudat kell tenni, és néhány hétig érlelni.
Nagyításhoz, klikkelj az első képre:
ZELLERSÓ
A zellert csont szárazra aszaltam, majd kávédarálon tengeri sóval őröltem. 4 csokor zellerhez 100 g sót adtam. Minél több a zeller, annál intenzívebb íze lesz. De ugyanilyen technikával rozmaringos só, csilis só, olaszos só is készííthető, kinek milyen kedve vagy alapanyaga van hozzá éppen. Aszalásról részletesen itt olvashatsz: aszalás házilag
SZÁRÍTOTT KAPOR
A kaprot csont szárazra aszaltam, majd késes aprítóval aprítottam. Ugyanígy petrezselyem, zeller, oregánó, rozmaring, bazsalikom… is szárítható.
FOKHAGYMASÓ
A fokhagymát csont szárazra aszaltam, majd kávédarálon tengeri sóval őröltem. A késes aprító nem viszi, nagyon kemény a fokhagyma miután megszárad!!! 300 g (aszalás előtt, frissen mérve) fokhagymához 300 g sót adtam.
MENTA TEA
A frissen szedett mentát megmostam, leszárítottam. Aszalógépben néhány óra alatt szárítottam, majd csomagoltam.
SZÁRÍTOTT JALAPENO
A friss jalapenot megmostam, leszárítottam, daraboltam. Aszalógépben néhány óra alatt megszárítottam, csomagoltam.
ASZALT GYÜMÖLCSÖK
Szilva, alma, banán, mangó, eper, sárgabarack… mikor éppen mi terem vagy mit kapni olcsóbban. Mosás, szárítás, ha szükséges magvalás, majd aszalás következik. Csomagolhatunk celofántasakba, papírtasakba, de használhatunk üvegeket is, kinek mi van otthon éppen.
TÉLI TEAKEVERÉK
Kezeletlen héjú bio narancsot, citromot megmostam, leszárítottam, karikára vágtam. Akciós piros és zöld almát szintén. Majd 4 tepsivel egyszerre sütőben szárítottam. (Légkeveréssel 3,5 óra alatt 100 fokon, majd még 1,5 órát 50 fokon.) A csipkebogyót azt mondják természetes módon szárítsuk, hogy megmaradjanak benne a vitaminok. A téli teakeverékhez narancsot, citromot, almát, csipkebogyót, mazsolát, fahájat és szegfűszeget csomagoltam.
POT-POURRI
Mivel ez nem étkezésre lesz, így érdemes akciós gyümölcsöket vagy aprószemű almát vásárolni, így költséghatékonyabbak leszünk. Szárítás után kosárba, tálkába, tányérra tesszük a sok illatos gyümölcsöt. Én még fahéjat, szegfűszeget, pamelo-csillagot (pucolásnál a pameló héjából sütikiszúróval csillagokat vágtam ki, a fehér részéből levágtam, hogy ne legyen olyan vastag, majd szobahőn pár nap alatt magától megszáradt.) tettem a kis kosárba, tálba. Celofán tasakba bele lehet csúsztatni, kis szalaggal, felirattal díszíteni. A nagyobb üvegtálba (ami most az étkezőnkben illatozik) ezeken kívül még fenyőtoboz, mogyoró, gesztenye, vadszőlőindából tekert “golyó” és egy pár szem csipkebogyó került. Tudom ezek nem illatosak, viszont mutatósak. Ha van otthon illóolajunk (nekem citromos és narancsos van) akkor pár cseppet cseppenthetünk rá, így még intenzívebb illata lesz.
VETŐMAGOK AJÁNDÉKBA
Idén csodás volt a bársonyvirágom, vagy ismertebb nevén büdöském. Rengeteg magot szedtem, hogy jövőre majd ismét ültethessek belőle. És akkor jött a gondolat, hogy ajándékba is lehetne adni, mert olyan kis kedves virág és nem is igényel túl nagy odafigyelést. Papírtasakba teszek pár szem magot, feliratozom, díszítem. Lesznek még különböző paprikák, paradicsom és zöldfűszerek is, csak időt kell rá szánni, hogy mindet szépen becsomagoljam. Ugyan a virág és a vetőmagok sem ehetőek, de végül is a vetőmagból majd ehető zöldség lesz. 🙂
KORÁBBI ÉVEKBŐL IS MUTATOK EGY KÉT ÖTLETET, HÁTHA VALAMELYIKHEZ KEDVET KAPTOK:
2020-as DOBOZOS-CELOFÁNOS SÜTEMÉNYVÁLOGATÁS
Újrahasznosítottam a papírdobozokat és a Ferreró desszert dobozát, egy-egy szép karácsonyi szalvéta került a tetejébe és az aljába, majd a sütemények. Celofánnal csomagoltam, masnival szépen átkötöttem. Családtagok kapták. (Papa volt a szállító a covid miatt, nálunk felvette a csomagokat, mindenkinek elvitte a sajátját.)
Receptek: habos linzer, preckedli, mézes puszedli, puha mézeskalács
GYÚRT HEVÍTETT SAJT
Házilag készített limitált karácsonyi kiadású sajtocskáim, kedves családom részére (testvérek, szülők, unokatestvérek kapták, vákuumfóliázással csomagolva)
2019-es APRÓSÜTEMÉNYEK BÖGRÉBEN
Itt több receptötletet is találsz, hogy mik kerülhetnek a bögrékbe. Egyedi mikulás vagy karácsonyi ajándék
A bögrében hosszan elálló sütemények vannak, receptek: puha mézeskalács, mézes puszedli, preckedli
MÉZESKALÁCS MÉCSESEK
Az alap ehető mézeskalács és cukormáz. Kis teamécsessel vagy gyertyával. Az elkészítés menete itt található: mézeskalács mécses
SÜTIBEFŐTT
Üvegbe kerülnek a keksz száraz hozzávalói, szépen rétegezve. A tetejére pedig egy kis tasakban a csokicsepp. Aki kapja, annak már csak vajat/rámát, tojást és vizet kell hozzáadnia, majd a leírásban szereplő lépések szerint összekevernie és megsütnie. Már többször készítettem ajándékba, eddig mindig nagy sikert aratott a sütibefőtt meglepetés. Részletes leírás itt található: sütibefőtt
MÉZESKALÁCS RÉNSZARVASOK
Igazán egyedi és kedves ajándék. Mézeskalácsból készül kiszúró segítségével a rénszarvas, cukormázzal rajzoltam a száját, ragasztottam a szemeket, orrokat. Kicsi celofán tasakba csomagoltam őket.
Recept: Mézeskalács rénszarvas
2017-es KARAMELL
Csak néhány alapanyag kell hozzá, viszont annál több türelemre lesz szükség az elkészítés során, de megéri! Kávéba, süteményekbe, fagyira nagyon fincsi. Így készíthető el: karamell
ASZALT SZILVA
Üvegben tárolom, majd karácsonykor aranyos kis celofán tasakba adagolom.
Így készül: aszalás házilag
SÜTŐTÖKLEKVÁR
A lekvárt még most sincs késő elkészíteni, hiszen éppen itt van a sütőtök szezonja. Elkészítésének lépéseit és a receptjét itt olvashatjátok: pikáns sütőtöklekvár
Ha kedvet kaptál itt olvashatod az elmúlt évek ötleteit: kézzel készített karácsonyi ajándékok
♥ Szép napot és kellemes adventi készülődést kívánok!
Comments are closed.