Kínában rengeteg kis étterem és kifőzde van,
nagyon sokan nem főznek otthon, hanem csak kisétálnak a közeli étterembe, kifőzdébe és gyorsan megvacsoráznak. Mi ma a “Lassan egyél!” névre keresztelt kis kifőzdében jártunk. A nevét a férjem adta neki. Egy aranyos kis házaspár vezeti, a férfi főz, az asszony előkészíti az alapanyagokat és felszolgál, na és persze nála kell fizetni. Az étkezések során pedig többször is elmondja az asszonyság a vendégeknek, hogy “Lassan egyél!” Így lett a kis kifőzde neve “Lassan egyél!”. 🙂
A kialakítása igen egyszerű,
van egy kis helység, néhány asztallal és az elmaradhatatlan légkondival. Bentről nyílik egy konyha és tároló helyiség. De nyáron az éttrem előtti “nyári konyhában” főznek. Ami szintén egyszerű, két mobil gázfőzővel, aszatallal és néhány polccal, a polcok előtt függönnyel, hogy megvédjék az alapanyagokat a legyektől. A nyári konyha mellett van még két asztal, ami üres volt, mert a vendégek inkább a hűvös, légkondis helyet választották. Mi kint telepedtünk le, kellemesen lengedezett a szellő, de azért még így is meleg volt. Kintről könnyen figyelemmel kísérhettem, hogy hogy főz a szakács és fényképezni is tudtam. 🙂
A rizs előre meg van főzve,
nagy fadézsából szedik maguknak a vendégek. Nekünk a főnökasszony szedett, és meglepődött hogy csak 3 rizst kérünk, nem négyet, hiszen négyen vagyunk. 🙂
Karfiolt, babcsírát és marhahúst rendeltünk
és kíváncsin vártuk, hogy hogy készítik el. Természetesen megkérdezték hogy csípősen vagy nem csípősen kérjük, a fiúk pedig kórusban válaszolták hogy nem csípősen. Három adag étel és a rizs bőven elég volt négyünknek. Finom, ízletes volt minden, bár a marhahúsos étel fűszerezése nekem nem annyira ízlett.
A karfiol kicsit elő van párolva, majd elősütött, vékonyra szeletelt sertéshúst, fokhagymát, szójaszószt és sót tett bele a szakács, végül nagy lángon összepirította. A babcsírához sárgarépa csíkok és sertéshús, a marhahúshoz gomba, póréhagyma, fokhagyma, gyömbér, fűszerek és persze szójaszósz kerültek. (Már amennyire meg tudtam állapítani.)
Előző blogbejegyzésemben az utcai BBQ vacsoránkról olvashatsz.
♥ Baráti üdvözlettel,
Comments are closed.