Múlt hétvégén a telken készítettem ezt az igazán finom lepénykenyeret. Volt maradék tejes krumplipürém, azt is felhasználtam, nehogy kárba menjen míg nem vagyunk itthon. A lepényeket kézzel jó vékonyra kell húzni, és nagyon forró platnira helyezni. Alatta a tüzet folyamatosan életben tartani (legyezni) hogy jó ropogósra süljenek a vékony részei. Bevallom az első darab a tűzben végezte (nem sikerült, gumis, sületlen vacak lett, mert nem húztam ki vékonyra és nem volt elég erős a tűz sem) de a második nekifutás már sikert hozott. 🙂 Akkor írom is a hozzávalókat, hátha valakinek kedve támad a hétvégén kipróbálni.
- 350 g tejes krumplipüré (vaj nem volt benne)
- 350 g finomliszt
- 1-2 kk. só (ízlés szerint)
- ½ cs. (3-4 g) szárított élesztő
- 1 ek. sertészsír
- 0,5-1 dl víz
- A hozzávalókból puha tésztát dagasztunk. A víz mennyisége attól függ, mennyire volt tejes a krumplipüré, tehát érdemes csak a felét beletenni, aztán ha igényli a tészta, dagasztás közben még további vizet hozzáadni. (Nekem fél dl víz elegendő volt hozzá.)
- Letakarva félre tesszük kelni. Hőmérséklettől függően 1-2 órát kelni hagyjuk. Múlt hétvégén éppen hűvösebbre fordult az ídő, így nekem kellett a 2 óra.
- Amikor a tészta kétszeresére nőtt, lisztes kézzel 8 részre osztjuk, lisztezett konyharuhára tesszük, letakarjuk.
- Közben a tüzet meggyújtjuk, hagyjuk jól leégni, ismét teszünk rá fát.
- Amikor jó forró a tűz és a vaslap is, a lepényeket egyesével vékonyra húzogatjuk és a forró vasra tesszük. Nekem 3 fért rá egyszerre. Miközben sültek, a tüzet sokszor meglegyeztem, hogy fel-fel lángoljon, így itt-ott megkapta a lepények tésztáját. (Ha nem elég vékony a tészta vagy nem elég forró a tűz, akkor gumis lesz a lepénykenyér. Szóval ez a buktatója, erre figyeljetek.)
- Amikor kissé megemelkedik a tészta és az alja kérget kapott, óvatosan átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Majd még egyszer átfordítjuk, mindkét oldalát kétszer sütöttem meg, így a vékonyabb részek jó ropogósra sültek.
- Így járunk el az összes tésztával, szépen, ropogósra sütjük őket. Sütés után a tűz közelében, egy kosárban pihentek. Így mire kisült az összes, melegen maradtak a korábban sütöttek is.
- Ebből a mennyiségből nekem 8 db lett. (Nem érdemes ennél nagyobbakat sütni, mert a tészta elég lágy, ha túl nagy lesz a lepény, nehezen tudjuk a tűzre tenni és átfordítani.)
- Házilag készített "hamburger" hússal fogyasztottuk el.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Két-három évvel ezelőtt serpenyőben is sütöttem már lepénykenyeret. A receptjét itt találod: lepénykenyér serpenyőben sütve
És hogy fokozzam a gasztronómiai élvezetet, megmutatom a töltött változatot is: töltött lepénykenyér
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.