Tegnap sütöttem előszőr ebben az alapanyaganyag összetételben, de akkora sikere volt, hogy most kel a mai adag. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, az az elronthatatlan fajta. A kinézete inkább rusztikus – ahogy sikerült éppen a puha tésztát megcsavarni – de éppen ettől olyan izgalmas, hiszen a végeredmény formára mindig kicsit más lesz. Belül puha, egyáltalán nem száraz, a kókusztej és a magvak finom ízt adnak neki. Még finomabb, ha a magvakat kicsit megpirítjuk, mielőtt a tésztába keverjük.:-) Érdemes kipróbálni!
- 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g finomliszt
- 50 g búzasikér (2 ek.)
- 1 kk. cukor
- 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
- 1 csomag szárított élesztő (7 g-os)
- 25 g hántolt napraforgómag
- 25 g tökmag
- 2,5 dl kókusztej
- 2 dl víz
- A száraz anyagokat kimérjük, egy műanyag tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a langyos vizet és a kókusztejet, majd egy evőkanál segítségével összekeverjük. (Sűrű, nokedliszerű, ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk.)
- Letakarva 1-1,5 órát kelni hagyjuk, míg kétszeres méretűvé megnő a tészta.
- A nyújtólapot alaposan lisztezzük, erre öntjük a megkelt tésztát. (Egy műanyag habkártya segítségével könnyedén ki lehet a tálból szedni a tésztát.)
- A habkártyával téglalap alakúra formázzuk a tésztát, majd feltekerjük és megcsavarjuk, mint amikor mosás után kicsavarjuk a ruhát. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
- A sütőt 250 fokra bekapcsoljuk, előmelegítjük, addig a kenyeret a pulton pihentetjük.
- Amikor a sütő meleg betoljuk a kenyeret és 10 percig magas hőmérsékleten (250 fokon) sütjük.
- Majd 210 fokra mérsékeljük a hőfokot és még 10-15 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Ha nagyon sülne a teteje, akkor egy darab fóliával vagy sütőpapírral letakarjuk, nehogy megégjen.
- Sütés után még 5 percet a kikapcsolt sütőben, nyitott ajtóval pihent a kenyér, majd rácsra tettem kihűlni.
Aki szeretné normál tehéntejjel is készítheti a kókusztej helyett. Ebben az esetben 2 dl tej, 2 dl víz és 0,5 dl olaj szükséges a tésztába.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Megmértem a kisült kenyeret, majdnem 900 g-os. Házilag készített orosz hússalátával tálaltam, nagyon finom.
2017.07.25. Ismét elkészítettem a kenyeret, de most kókusztej helyett főzőtejszínt használtam. 200 ml főzőtejszínt, 2,5 dl vizet + 5 ek. vizet vett fel a tészta. Finom – kevésbé édes – kenyérke lett a végeredmény. Hoztam a fotókat is.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.