Mákos guba kelt tésztából… hm nagyon szeretem! Természetesen egyszerűbb módon kifliből is el lehet készíteni, receptjét itt találod: mákos guba egyszerűen. Mi sokszor kelt tésztából készítjük, így veled is megosztom a receptet kedves Olvasóm. 🙂
Mákos guba
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 1 kiskanál só
- 50 g cukor
- 1 csom. szárított élesztő (7 g)
- 2 tojás
- 2,5- 2,7 dl tej
- 60 g vaj
Töltelékhez:
- 200 g darált mák
- 100-150 g porcukor (ízlés szerint)
Tetejére:
- 1 tojásnyi vaj
- porcukor a szóráshoz
Leírás
Előkészítés:
- Lisztet, sót, cukrot, élesztőt egy tálban öszekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat, tejet és a lágy rámát.
- Jól átgyúrjuk, letakarjuk, kelesztjük. (Addig várunk míg kb. kétszeresére nő a tészta térfogata.)
- Tepsit kivajazzuk.
- A darált mákot összekeverjük a porcukorral.
Elkészítés:
- Amikor jól megkelt a tészta, lisztezett deszára borítjuk, kb. 1,5 cm vastagra elnyújtjuk.
- Pogácsaszaggatóval szaggatjuk és a tepsi aljába tesszük a kis pogikat.
- Ha egy sort letettünk, jól megszórjuk a cukros mákkal.
- Ezután következik ismét a tészta, mák majd egy sor tésztával fejezzük be.
- Kis vajdarabkákat helyezünk a tészta tetejére, majd langyos helyen 40-60 percet pihentetjük, kelesztjük.
- Előmelegített sütőben, 160 fokon 45 percig sütjük.
- Amikor kihűlt tetejét porcukorral megszórhatjuk, illetve vaníliamártást kínálhatunk hozzá.
Megjegyzés
Ez a mennyiség egy kb. 20 x 26 cm-es tepsibe éppen elegendő.
Vaníliamártás egyszerűen: 1 csomag vaníliás pudingot 8 dl tejjel főzünk készre, 4 ek. cukorral édesítjük.
Természetesen friss élesztővel is készíthetjük, akkor az 500 g liszthez 25 g friss élesztő szükséges.
Vaníliamártás egyszerűen: 1 csomag vaníliás pudingot 8 dl tejjel főzünk készre, 4 ek. cukorral édesítjük.
Természetesen friss élesztővel is készíthetjük, akkor az 500 g liszthez 25 g friss élesztő szükséges.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.