Két évvel ezelőtt készítettem az első aranyos mézeskalács rénszarvasokat, a gyerekek nagyon örültek neki. Idén már elég nagyok, úgyhogy hétvégén együtt fogjuk megsütni és kidíszíteni. Közeleg a mézeskalács ideje, ti is szaggassatok pár kerek mézit, süssetek korongokat, dekoráljatok rénszarvasokat. Jó mulatság, együtt alkothat az egész család. 🙂
Szükséges hozzá:
- kerek formára kiszúrt mézeskalács
- íróka (ami nem más mint a cukormáz)
- piros drazsécukorka
- csokoládé (amit megolvasztunk majd)
Ha nincsen bevált mézeskalács recepted, akkor szívből ajánlom az enyémet, itt találod: puha mézeskalács
Van egy kevesebb mézet tartalmazó receptem is, ha valaki dekorálni szeretné (adventi koszorúnak, karácsonyfa deszeknek, stb.) olcsóbb mézeskalács recept
A mézeskalács korongokat érdemes kicsit ropogósabbra sütni, majd ha meghűltek dekorálhatjuk őket. (A hozzáértők weboldalán azt olvastam, hogy egy napot legalább állni kellene hagyni a kisült mézeseket, és csak utána díszíteni, de bevallom őszintén, hogy én mindig olyan izgatott vagyok, hogy soha nem várom ki az egy napot sütés után.)
A rénszarvasok elkészítése igen egyszerű:
A kisütött mézeskalács korongokat egy tálcára sorakoztatjuk.
Cukormázzal ragasztottam fel a piros drazsékat, az lett a rénszarvasok orra. Íróka vagy cukormáz készítése: Egy tojásfehérjét gépi habverővel felvertem, közben lassanként hozzáadtam a darált, szitált porcukrot (150-200 g tojás nagyságától függően). Kb. 15 percinyi folyamatos keverés után, jó kemény cukormázat kaptam. (Ez tó sok cukormáz lesz, egy teljes adag mézeskalács dekorálására elegendő).
Olvasztott csokoládéból készültek a szemek és az agancsok. Egy fogpiszkáló segítségével pöttyöztem a szemeket, és festettem az agancsokat.
Ha kedvet kaptál az alkotáshoz, még több karácsonyi ötletet találsz nálunk, katt. ide: adventi készülődés
♥ Kellemes adventi készülődést kívánok!
Comments are closed.