Két éve készült az első kalácskoszorúm, a szomszédasszonyomnak készítettem mert Ő nagy kakaós csiga rajongó, és gondoltam meglepem valami hasonló, de mégis más finomsággal. 🙂
A tésztája a kakaós csiga tésztája, csak a formázás kicsit máshogy történik. 🙂 Aki esetleg nem ehet tojást, vagy éppen elfogyott otthon, annak ajánlom a tojásmenets receptemet: kakaós csiga tojás nélkül
Az egyszerűség kedvéért ide is beírom a hozzávalókat. (Ez a tojással készülő változat.) 🙂
Kakaós kalácskoszorú
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g liszt
- csipet só
- 70 g cukor ( 3 ek.)
- 1 csom. szárított élesztő (7 g)
- 1 egész tojás fele (másik felével megkenjük sütés előtt)
- 60 g vaj vagy ráma
- 2 dl tej
- 100 g natur joghurt
Tölteléknek:
- kis tejföl kenéshez
- cukrozott kakópor (ízlés szerint)
- porcukor szóráshoz
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk!
- A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük. (liszt, só, élesztő, cukor)
- Hozzáadjuk a tojást, puha vajat és a langyos tejet, joghurtot. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adunk hozzá.
- Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Kb. egy órára félretesszük kelni.
- Tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
- Amikor jó kétszeresére kelt a tészta, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, téglalp formára elnyújtjuk.
- Tetejét tejföllel megkenjük, kakaóporral megszórjuk.
- Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön, áttesszük a tepsire és kör alakban meghajtjuk. Végeit összeillesztjük.
- Éles késsel felszeleteljük, de úgy hogy a belső íven nem vágjuk át a tésztát, majd kissé kifordítjuk a szeleteket és ezzel egy időben kissé szét is húzzuk a koszorút, úgy hogy a közepe nagyobb átmérőjű legyen. Így elférnek majd egymás mellett a kifordított szeletek.
- A maradék tojással mindenütt megkenjük. A konyhapulton 10-15 percet pihentetjük.
- Majd 210 fokra állítottam a sütőt, kb. 20-25 perc alatt megsütöttem.
- Sütés közben ha szükséges a tepsit egyszer megfordítjuk, hogy mindenhol egyenletesen süljön.
- Tálalás előtt a tetejét porcukorral enyhén meghintjük, majd szeleteljük.
Megjegyzés
Természetesen friss élesztővel is elkészíthető, akkor az elésztőt (25 g) kb. fél dl tejben feloldjuk, úgy adjuk a tésztához. Az elkészítése a továbbiakban ugyanaz.
A tésztáját kis joghurttal is lazíthatjuk a tej mellett. Legutóbb így készítettem, nagyon finom lett.
A tésztáját kis joghurttal is lazíthatjuk a tej mellett. Legutóbb így készítettem, nagyon finom lett.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Nővérem mákos változatát pedig itt találod: mákos csigavirág, azaz mákvirág
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.