Kiindulási alap a jól bevált zürichi kenyér receptje volt. Tegnap sárgaborsófőzelék volt a vacsora, és maradt belőle egy kevéske. Na el is határoztam, hogy kipróbálom, hogy hogy viselkedik majd a kenyerem egy kis sárgaborsópürével. Ma meg is sütöttem és egyáltalán nem bántam meg. Ízre és állagra is jól vizsgázott a sárgarépapürés kenyér, finom és puha lett a bélzete, a héja pedig cserepesedett és jó ropogós lett. A kinézetén még egy cseppet lehetne javítani, kicsit laposabbnak találom a kelleténél, de ez mit sem változtat a finom ízén.
Kenyér sárgaborsópürével
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
- 200 g BL80-as liszt
- 10 g friss élesztő
- 2 dl langyos víz
Kenyérhez:
- összes előtészta
- 300 g BL 80-as liszt
- 10 g friss élesztő
- 3 kk. só
- 2 ek. burgonyapehely
- késhegynyi aszkorbin
- 1 dl víz
- 2 ek. sárgaborsópüré
- 2 ek. magkeverék
- 20 g vaj
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
- A 200g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítettem. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekevertem a hozzávalókat.) 4 órát hagytam letakarva a konyhapulton pihenni.
Kenyértészta összeállítása:
- A kész előtésztához adtam az összes többi alapanyagot, a vaj és magok kivételével, és alaposan összegyúrtam, dagasztottam. Amikor egynemű lett a tészta, akkor belegyúrtam magokat és a lágy vajat is.
- Letakarva 40 percet pihent. Majd kicsit átgyúrtam, és ismét letakarva még 1 órát kelesztettem.
- (Ez a kelesztési idő a hőmérséklet függvényében hosszabb is lehet. A lényeg, hogy kb. duplájára kell keleszteni a kenyértésztát.)
Kenyér formázása:
- Amikor duplájára megkelt a kenyértésztám, enyhén lisztezett felületre borítottam, és formáztam.
- Sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, lefedtem és ismét duplájára kelesztettem. (Nekem most 1 óra elegendő volt.)
- Közben a sütőt 220 fokra előmelegítettem.
- Amikor megkelt a kenyér, éles késsel bevágtam a tetejét, a jénai tetejét pedig vízzel megspricceltem, így fedtem le a kenyeret.
Kenyér sütése:
- Előmelegített sütőben most 50 percig sütöttem 220 fokon, (alsó és felső sütéssel villanytűzhelyben), a fedő levélete nélkül. (45 perc is elég lett volna, kicsit megpirult a teteje.)
- Amikor letelt az 50 perc, kivettem a sütőből, a fedelét óvatosan leemeltem. (Forró a kiáramló gőz, nagyon kell vigyázni!!!)
- Rácsra tettem hűlni, tetejét vízzel enyhén megspricceltem.
Megjegyzés
A sárgaborsófőzelék csak sóval és törött borssal volt ízesítve, saját magával sűrítve. Ezt a főzeléket botmixerrel még egy kicsit pürésítettem, ez került a kenyértésztába.
A magkeverék: szezámmagot, szotyit és lenmagot tartalmazott.
A tésztát kézzel dagasztottam, nincsen dagasztógépem.
Megéri itthon kenyeret sütni ... össze sem lehet hasonlítani a boltival!
A magkeverék: szezámmagot, szotyit és lenmagot tartalmazott.
A tésztát kézzel dagasztottam, nincsen dagasztógépem.
Megéri itthon kenyeret sütni ... össze sem lehet hasonlítani a boltival!
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.