Már régóta tervezem, hogy összehozok egy bejegyzést a konyhai tevékenykedéseim közben történt bakikról. Mert vannak ám, számtalan. Nehogy azt higgyétek, hogy nekem mindig formás a kenyerem, csodás a bejglim és nem hibázok sütés-főzés közben. Dehogynemám!!!! Persze amikor ezek megtörténnek, nem tudok nevetni, de az idő múltával engem is mosolyra fakasztanak. Leégett a hagyma, kifutott a tej, túlkelt a kenyér, összetört a tányér, kiborult a liszt, elszakadt a palacsinta, leragadt a puding, csomós lett a rántás, kimaradt a muffinból a sütőpor, elfelejtettem élesztőt tenni a kalácsba, odaégett a karácsonyi rántott hús, kifutott a krumpli vagy tészta főzővize, kirepedt a bejgli, száraz lett a pogácsa… hosszasan sorolhatnám még.
De nem csak saját példáim vannak, Hugicám is mesélt egy-két cifra esetet, amin utólag igen jót nevettünk. Később lásd Szandi Műanyag doboz kontra tűzhely esete c. fotóját. 🙂
Ma 7 éves a Mókuslekvár blog, így ezen alkalomból most meg is írom ezt a bejegyzést. Remélem szórakoztató és tanulságos lesz, illetve azoknak a konyhatündéreknek vagy konyhában tevékenykedő úriembereknek is ad némi pozitív energiát, akiknek éppen nem sikerült elsőre úgy valamelyik étel vagy sütemény, ahogy azt szerették volna. Ne adjátok fel, hiszen gyakorlat teszi a mestert!
Sajnos sok esetről képet nem készítettem, de elhihetitek, hogy számtalan kudarc ért a konyhában, de ez nem szegte kedvemet, továbbra is szeretek sütni-főzni, új dolgokat kipróbálni.
És akkor következzen a képes beszámoló, vagyis közel 10 év alatt összegyűjtött fotók sora, amik utólag igencsak viccesek és már megmosolyogtatnak.
Műanyag doboz kontra tűzhely – El tudod képzelni az érzést, amikor kinyitod a sütőt, és észre veszed, hogy túl forró volt és elolvadt a műanyag doboz benne?!?! Ezt egy közeli rokonom követte el, de megengedte, hogy közzé tegyem a fotót. 🙂
2012.02.14. Vargabélest szerettem volna sütni, kissé száraz lett és túlsült a réteslapom.
2013.02.28. Láttam az ineterneten egy cuki nyuszis fotót, gondoltam, majd én könnyűszerrel elkészítem. Nyuszinak nem nevezném őket, inkább kis dagadt malackáknak tűntek. 🙂
2013.12.12. Amikor a pogácsa kissé részegesre sikerült. Szerintem ezt sokan elkövetjük. Persze ettől még éppen olyan finomak, mintha szép katonás sorrendben állnának egymás mellett. A weboldalamon számos pogácsa receptet találsz, ha kedvet kaptál hozzá, itt nézz körül: pogácsa receptek
2014.01.26. Zserbó készült, csak éppen hideg volt a lekvár és a diót is a fagyasztóból vettem elő, így nem volt elég a kelesztési és sütési idő, nyers maradt a közepe. Zserbó receptért kattints ide: zserbó
2014.03.27. Kenyér sütőzacskóban. Nem bírta a zacskó a magas hőmérsékletet. Na ez volt az a projekt, amit soha többé nem próbáltam, inkább áttértem a jénaira.
Jénaiban sült kenyér receptet itt találsz: Házi kenyér recept
2014.04.01. Ismét kenyér, ez igencsak túlkelt, szép laposra sült. Ettől persze ehető, sőt, nagyon is finom volt!
Csodás, formás kenyérkém receptjét itt találod: Zürichi kenyér recept
2014.08.06. Amikor ismeretlen sütőben, de azért lelkesen próbálkoztam a sütéssel Kínában. Na ez ehetetlen lett. Itt megnézheted, hogy milyen is a kenyérbuci, amikor sikerült. Kenyérbuci receptje
2016.05.15. Rusztikus pavlova. Dehogy! Jól összetöredezett. Kedvenc desszertünk egyike, érdemes elkészíteni, ha még nem kóstoltad. Palvola receptje
2016.05.31. Őszinte leszek, erre már nem is emlékszem mi akart lenni, de szétmállott az olajban, úgyhogy ki kellett dobni.
2016.06.20. Na így jár az ember lánya, ha több dolgot csinál egyszerre és még a számítógép elé is beül közben. Ropogós kenyér akart lenni, amiből égett kenyér lett, de azért a fele menthető volt. Amúgy ez egy igen finom, hosszan eltartható, magvas kenyér lapka, amit sajtokhoz, felvágottakhoz, salátákhoz, de csak úgy magában is szívesen fogyasztjuk. Ha kedvet kaptál elkészíteni, a receptjét itt találod: svéd ropogós kenyér receptje
2016.06.29. Sárgabarackos süteményt terveztem, de nagyon eláztatta a barack a piskótát, így sajnos ezt nem tudtuk elfogyasztani.
2017.05.03. Mikoróban melegítettem a tejet, gyorsabb volt, mint én, persze hogy kifutott.
2017.08.21. Na ezt is elkövettem néhányszor nokedlifőzés közben. No comment!
2017.08.30. Volt egy kis lábas maradék halászlém, a túl gyors melegítésnek, ez lett a végeredménye. Úszott a konyhapult a levestől. Ízletes halászlém receptjét itt találod: tiszaugi halászlé receptje
2017.09.29. Kicsit túltoltam a folyadékot a kakaópor alatt, így a fele a vágódeszkára folyt. Ha kíváncsi vagy, hogyan készíthetsz egy finom desszertet pillanatok alatt, katt. ide: Kakaós csiga pillanatok alatt
2017.10.10. Natur csirkemell és kokszolt sertéskaraj.
2018.11.25. Gesztenyés pitét sütöttem, nyers maradt a közepe. Most, hogy előkerült a fotó jut is eszembe, hogy ezt azóta se készítettem el. Na majd most télen terítékre kerül.
2021.04.29. Amikor a hamburger buci kicsit sötétebb lesz a kelleténél. Öröm az ürömben, hogy csak az egyik tepsivel kozmált oda!
Receptet itt találod: házi hamburger
2021.07.29. Hát ez bizony a földön landolt! Még szerencse, hogy volt másik 3 pizza, így nem maradt éhes a család.
Pizza receptekért katt ide: Házi pizza készítése
2021.09.29. Kínai mooncake, azaz holdsütemény szomorú születése. A töltelék túl lágy lett és kicsit túl is sütöttük, de ettől még meg lehetett enni. Nézd meg itt, a tökéletes változatot: Mooncake receptje és fázisfotói
2021.09.30. Amikor felbontottuk, kiderült hogy olyan puha a savanyított jalapeno, hogy szinte kenni lehet. Az íze és az illata mennyei, de ezt még gyakorolni kell! Csak egy üveggel készítettünk, így nem ment sok kárba. Valószínűleg sok volt neki a hőkezelés (vizes dunszt) így túlságosan elpuhult. Van még néhány tő jalapeno a kertben rajta a finom paprika, úgyhogy övő héten folytatás következik, ismét megpróbálom.
Véget ért a móka mára, elfogytak a fotók. Remélem szereztem neked is pár perc derűs pillanatot Kedves Olvasóm.
2021.10.11. Amikor a fagyasztott hagymás zsírt a mikróba tettem és kigyulladt. Tanulság: nem sietek, kivárom, míg szabad levegőn kiolvad magától.
2021.11.10. Amikor kiflipirítás közben leültem receptet írni…
Ha tetszett a cikk vagy valamelyik receptem, kérlek a jövőben is kövess minket, vidd hírét a nevünknek. Like-old a FB oldalunkat, oszd meg a posztjainkat, írj két szó kommentet!
Köszönöm szépen! Hajni
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.