Ma jöttek haza a fiúk a Kung-fu táborból, pizzát kértek vacsorára. Gondoltam, most nem a hagyományos nyújtsuk ki, szórjuk meg és süssük meg fajta olasz pizzámat sütöm, hanem inkább a töltött szélű változatot. Már korábban írtam egy bejegyzést az eredeti olasz pizzám receptjéről, ami itt található meg. Ez a töltött szélű pizza is ugyanabból a tésztából készült, de a különleges formázás miatt, egy újabb bejegyzésben adtam neki helyet. Remélem tetszeni fog.
Töltött szélű pizza
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 1 cs. szárított élesztő (7g)
- 2-3 kk. só (ízlés szerint!!)
- 1 ek. méz
- 1 ek. oliva olaj
- 3 dl langyos víz
- 6 db virsli
- Feltétek és sajt ízlés szerint
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk, majd a szárazanyagokat egy tálban elkeverjük.
- Hozzáadjuk a nedves anyagokat, amivel jól átgyúrjuk, dagasztjuk (5-10 percig). Amikor sima és egynemű, letkarjuk, langyos helyen 1,5-2 órát kelesztjük.
- Amíg kel a tészta előkészítjük a feltéteket. (ketchup, sonka, reszeltsajt, virsli, hagyma, kolbász, ki mi szeret)
- A tepsit sütőpapírral letakarjuk.
Elkészítés:
- Amikor jól megkelt a tészta, két részre osztottam.
- Az első darabból hagyományos kör alaku pizzát nyújtottam, majd a virsliket a szélére raktam, a tésztát a virslikre hajtottam, kb. 2 centinként éles késsel bavagdostam, majd 90 fokot fordítottam a virslis tésztás darabokon. (Lásd lent a képgalériában a fázis fotókat.) A kezemmel kicsit még kör alakúra húzogattam a pizzát (mert a virslik belehelyezése miatt sokszögű lett).
- A másik adag tésztával is így jártam el, csak annak a pizzának a szélét trappista sajttal töltöttem meg, hasonlóképpen jártam el, mint a virslis pizzánál.
- Letakartam a pizzákat, 1,5 órát pihentek.
- Előmelegítettem a sütőt 250 fokra.
- A két pizzát egyszerre betettem a sütőbe, és 8-10 percig elősütöttem. (Közben egyszer megcseréltem őket a sütőben.)
- Elősütés után kerültek rá a feltétek, amivel még 8-10 percig légkeveréssel 250 fokon készre sütöttem a pizzákat. (Sütés közben egyszer megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesen süljenek.)
Megjegyzés
Tényleges munka a pizza készítéssel nem sok van, inkább a várakozási idő a hosszú, amikor kétszer is kel a tésztánk. Így aztán célszerű reggel nyolckor begadasztani a pizzatésztát, ha délben ebédelni szeretnénk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.