Aki szeret sütni, és szeretne különleges, egyedi adventi koszorút idén, az saját maga elkészítheti az adventi kalácskoszorúját. Az biztos, hogy ilyen egyedi kalácskoszorút nem lehet a nagy szupermarketekben venni. Én két évvel ezelőtt sütöttem ezt, és mindenki a csodájára járt.
Hozzávalók a kalácshoz:
- 250 g liszt
- 1/2 cs. szárított élesztő
- 25 g cukor
- csipet só
- 30 g ráma
- 1 tojás (Az egész tojást kis tálkában összekeverjük, felét a tésztába tesszük, felét kenésre használjuk majd.)
- 1,4-1,5 dl langyos tej
Elkészítés:
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, sót, cukrot, összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól átgyúrjuk, egynemű, puha tésztát kell hogy kapjunk
- Langyos helyen, letakarva, 1-1,5 órát kelesztjük, míg a tészta kb. duplájára nem nő. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és három egyforma részre vágjuk. A tésztákból hosszú “kígyókat” sodrunk, amit összefonunk.
- Az összefont tésztát meghajlítjuk, elejét és végét összeillesztjük, sütőpapírral borított tepsire tesszük.
- A tésztába illesztjük a négy kis mécses tartóját (A gyertyákat előzőleg ki kell venni, mert így fogjuk a kalácsot megsütni.)
- Végül a maradék felvert tojással megkenjük, és sütjük. A sütőt nem kell előmelegíteni, ahogy melegszik a sütő, úgy növekszik, kel még a kis koszorúnk.
- Légkeveréses sütőben, kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Rácson kihűtjük.
- A már kihűlt kalácsot mindenki saját ízlése szerint kidíszítheti.
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre …
♥ Kellemes adventi készülődést kívánok!
Comments are closed.