Nagyon szeretjük a kakaós kalácsot, mindig mumus volt a készítése, ezért sokáig a boltit vettem, ami selyemkalács névre hallgat. Ennek tavaly óta vége, mert Libor Mária Hokkaido kalácsát megtaláltam, és ennek az állaga minden várakozásomat felülmúlta. Puha, foszlós és finom. Igaz, hogy az elkészítése jól megdolgoztatjat a karizmomat, de megéri. Azóta már többször elkészítettem, a formázását viszont kicsit leegyszerűsítettem. Limara köszönöm a receptet és a segítséget! Ez a legfinomabb kakaós kalács, érdemes elkészíteni.
- 600 g finomliszt
- 2 ek. burgonyapehely
- 3 ek. cukor
- csipet só
- 30 g élesztő
- 1 tojás
- 2 dl tejszín
- 2,3-2,4 dl tej
- 2 ek. ét kakaópor
- Tetejét lekenni: plusz 1 tojás
- Lisztet átszitálom.
- Két sütőformát sütőpapírral kibélelem.
- Két külön tálba mérem ki a hozzávalókat, egyikben lesz a fehér másikban pedig a kakaós tészta.
- Tehát a fehér tészta: 300 g liszt, 1 ek. burgonyapehely, 1 ek. cukor, pici só, 15 g élesztő, ½ tojás, 1 dl tejszín, 1,1 – 1,2 dl tej.
- Alaposan összedolgozom, dagasztom a tésztát. Az elején nagyon ragad, de a dagasztás során szépen összeáll és finom, lágy tészta lesz belőle. Kb. 15-20 percig dagasztom kézzel.
- Kakaós tészta: 300 g liszt, 1 ek. burgonyapehely, 2 ek. cukor, pici só, 2 ek. ét kakaópor, 15 g élesztő, ½ tojás, 1 dl tejszín, 1,2 dl tej. Ugyanúgy járunk el vele, mint a fehér tésztával.
- Letakarva félretesszük a tésztákat kelni, kb. 1 órára, míg kétszeres méretűre nőnek.
- Amikor megkeltek, enyhén lisztezett felületre borítom, és mindkét tésztát 2-2 részre osztom.
- A sütőforma hosszának megfelelő méretűre nyújtom az első fehér tésztát, majd a kakaósat is. A kakaósat a fehér lapra teszem, és feltekerem. Így helyezem a sütőformába.
- A másik két tésztával is ugyanígy járok el.
- Konyharuhával letakarva, a konyhapulton még egy jó órát kelesztem, közben a sütőt 180 fokra előmelegítem.
- Amikor kétszeresére nőttek a kalácsok, tetejét tojással megkenjük.
- Majd az előmelegített sütőbe helyezem a két kalácsot. 180 fokon sülnek, kb. 15-20 perc után fóliával a tetejét letakarom, hogy ne süljön túl pirosra. 60 perc alatt sülnek készre.
- Rácson hagyom kihűlni, csak akkor szabad szeletelni, ha teljesen kihűltek.
Ebben az ezüst formában hosszabb ideig sülnek a kalácsok, tegnap félidőben kivettem a formából, így 45 percre tudtam csökkenteni a sütési időt.
A formák 10 x 25 cm nagyságúak, az aljuk kissé elkeskenyedik, magasságuk 8 cm.
Aki most áll vásárlás előtt, ha teheti inkább fekete formát vegyen, mert ez az ezüst szerintem visszaveri a hőt. Ezért 15 perc sütés után kiveszem a kalácsokat a formából és tepsin sütöm őket tovább, így tényleg hamarabb megsülnek.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2022.09.20. A minap dupla adagból dagasztottam a kalácsot, majd a fehér és a barna tésztát is 4-4 részre osztottam. Így négy kalácsom készült, pont befért a sütőbe. Gazdaságosabb, mert csak egyszer kell felfűtenem a sütőt és 4 kalács készül. Miután kihűlnek, amit nem fogyasztunk el 2-3 nap alatt, azt folpackba és zacskóba csomagolva fagyasztom. Később csak elő kell venni és pár óra múlva asztalon a friss kalács. Írtam erről korábban egy kis összefoglalót, itt tudjátok elolvasni: Hogyan marad friss a péksütemény?
Többen kérdeztétek, hogy mire jó a burgonyapehely (a tészta állagának nagyon jót tesz, kenyerekbe és péksüteményekbe is szoktam használni) és hol kapható (DM-ben, bioboltokban) úgyhogy készítettem arról is fotót.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.