Citromkrémes mandulás pitét sütöttem, ropogós tésztával, selymes édes-savanykás krémmel. Nagyon finom, érdemes elkészíteni.
Citromkrémes mandulás pite
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
- 150 g darált mandula
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- csipet só
- ½ kk. sütőpor
- ½ kk. fahéj
- 50 g kókuszvirág cukor (vagy barna cukor)
- 1 ek. rum
- 1 db egész tojás
- 70 g vaj
Krémhez:
- 3 db tojás
- 90 g cukor
- 1 dl tej
- 3 db citrom leve (1 dl)
- 1 ek. (20 g) liszt
- 50 g vaj
Tetejére:
- pár szem durvára vágott mandula
- vagy 1 db zabpelyhes keksz morzsáira törve
Leírás
Tészta elkészítése:
- A tészta száraz hozzávalóit kimérjük, összekeverjük.
- Hozzáadjuk a nedves anyagokat és összegyúrjuk.
- Vajazott, lisztezett tortaformába nyomkodjuk a masszát, széleit kicsit magasabbra hagyjuk, villával megnyomkodjuk. (30 cm átmérőjű tortaformát használtam.)
- Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 percig sütjük.
Töltelék elkészítése:
- A citromokat kicsavarjuk, átszűrjük. (Én 1 db hagyományos, 1 db mayer és 1 db zöldcitromot használtam. A rostjaira nincs szükségünk, limonádénak elkészíthetjük.)
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet és a langyos tejet, elkeverjük. Végül a citromlevet is beleöntjük, elkeverjük.
- Állandó kevergetés mellett, lassú tűzön megfőzzük. Amikor sűrűsödni kezd a krém, a vajat kisebb adagokban hozzáadjuk, elkeverjük. Félre tesszük hűlni.
Pite összeállítása:
- Amikor a krém langyosra hűlt, csillagcsöves habzsákba tesszük, ízlés szerint a tésztára nyomjuk. Én először nagyobb, végül kisebb rózsákat nyomtam.
- Utolsó mozzanatként megszórjuk a tetejét durvára vágott mandulával vagy kekszmorzsával.
- Hűtjük.
- Tálalás előtt szeleteljük. (A tészta a sütés után ropogós, enyhén törik. Másnapra a krémtől kissé megpuhul, könnyebben szeletelhető.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.