Gyökérkenyér, dagasztás nélkül. Nincsen vele sok munka, mindent csak össze kell keverni, viszont hosszú a kelesztés miatti várakozási idő. Kívűl ropogós, belül kissé sűrűbb, de lyukacsos szerkezetű kenyér a végeredmény. Sokszor elkészítettem már, kezdek tapasztalatot szerezni, hogy hogyan is kell bánni a gyökérkenyér tésztájával. Gabojsza – aki profi a dagasztás nélküli kenyerek terén – receptjét próbáltam ki, és formáltam saját kedvünkre.
- 500 g finomliszt (BL55)
- 5 g szárított élesztő
- 3 kk. só
- 4 dl langyos víz
- + 1-2 kanál liszt a formázáshoz
- A lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd elkevertem.
- Hozzáadtam a langyos vizet (a 4 dl-ből kicsit visszatartottam, nehogy túl híg legyen) és egy kanál segítségével elkevertem a tésztát. (Szatmári lisztet használtam, 4 evőkanálnyi víz híján 4 dl-t öntöttem a lisztre.)
- Letakarva a konyhapulton nekem 20 órát pihent a tészta. (A hozzáértők azt írják 10-12 óra elegendő, legközelebb úgy is kipróbálom.)
- A sütőt 230 fokra előmelegítettem.
- A tésztát alaposan lisztezett nyújtólapra öntöttem és egy műanyag lapka segítségével kettéosztottam. Mindkét darabot téglalapszerűre egyengettem, feltekertem és megtekertem. Nehéz vele dolgozni, mert puha, lágy a tészta, közben is lisztezést igényel.
- A kenyereket sütőpapírral fedett tepsire tettem, majd 20 percet 230 fokon sütöttem, gőzös sütőben. (Egy kis tepsiben vizet tettem a sütő aljába.) 20 perc után visszavettem a hőmérsékletet 190 fokra és még 20 percig sütöttem a kenyereket. Ekkor már kivettem a vizet, hogy a kenyerek alja is szépen meg tudjon sülni.
- Rácsra tettem kihűlni a kenyereket.
Későbbi tapasztalatokat is szeretném megosztani: 6-8 órás várakozás után is sütöttem már, és teljesen finom, lyukacsos bélzetű kenyérke lett belőle. Nekem könnyebb a tésztával dolgozni, ha négy részre osztom, és úgy formázom. 🙂
2015.04.16-án ismét gyökérkenyereket sütöttem, burgonya főzőlevével kevertem be a tésztát. 400 g BL55 liszthez most 4 dl folyadékot és kb. 15 g friss élesztőt adtam, no meg persze sót. 6 órát pihent a konyhapulton, erősen lisztezett felületen formáztam a nagyon lágy tésztát, majd sütöttem. Csupa lyuk és lyukacska a belseje, finom ropogós a héja. Szeretjük. 🙂 A képek között a két utolsó képen látható a két kenyérke kívülről és belülről is.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2019.07.09. Ma ismét gyökérkenyeret sütöttem, fél adagot. Kicsit módosítva az eredeti recepthez képest. A liszt fele finomliszt, a másik fele teljes kiőrlésű liszt volt. Plusz 1 ek. olajat is tettem bele. Délelőtt bekevertem, hét órát pihent letakarva a pulton a tészta. Utána formáztam és sütöttem. Finom és mutatós lett.
Mutatom a képeket is:
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.