A Kenyérlelke Fesztiválon kóstoltam egy nagyon finom édes csigát, itthon megpróbáltam valami hasonlót elkészíteni. Az édes vaníliás pudinghoz és fahéjas töltelékhez, remekül illik a savanykás áfonya. Természetesen készíthető másfajta apró bogyós gyümölccsel is.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Vaníliás-áfonyás csiga
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 700 g finomliszt (BL-55)
- 1 kk. só
- 4 ek. cukor
- 40 g friss élesztő
- 1 "L" tojás
- 100 g ráma
- 3,6-3,8 dl tej
Töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 0,5 liter tej
- 4 ek. cukor
- áfonya vagy más apró bogyós gyümölcs
- 160 g porcukor
- 10 g őrölt fahéj
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk.
- A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojást, puha rámát és a langyos tej nagy részét, rámorzsoljuk az élesztőt. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adunk hozzá. (Eltérő lisztek, eltérő mennyiségű tejet vesznek fel.)
- Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Finom, puha, fényes felületű tésztát kell, hogy kapjunk. Kb. egy órára félretesszük kelni.
- Pudingot a szokásos módon megfőzzük, cukorral édesítjük. Félre tesszük hűlni. (Legjobb, ha még a tészta előtt elkészítjük, akkor még van ideje kicsit a hűtőben is hűlni, hidegen könnyebben "elbánunk" vele, nem fog folyni.)
- Porcukrot a fahéjjal összekeverjük.
- Tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
- Amikor két-háromszorosára nőtt a tésztánk térfogata, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk, majd az első darabot kb. 40 x 50 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
- A hosszabbik oldalára vanília pudingot teszünk, úgy, hogy a szélén kb. 1cm sávot üresen hagyunk, majd a tészta többi részét megszórjuk a cukrozott fahéjjal.
- A pudingos résztől kezdve feltekerjük, végül úgy fordítjuk, hogy a tészta vége a tekercsünk aljára kerüljön.
- Éles késsel felszeleteljük. (kb. 2,5 cm vastag szeletekre)
- Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. Minden csigába 3 szem áfonyát nyomunk, a belső pudingos részébe.
- Így járunk el a másik adag tésztával is. (Én a második adagba nem tettem áfonyát a gyerekek miatt.)
- Ebből a mennyiségből 3 tepsivel, 36 db lett. Kb. 20 percig pihentetjük a feltekert csigákat, majd előmelegített sütőben, 210 fokon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
- Amikor kihűltek, akkor szedjük el a tepsiről.
Megjegyzés
Miután a csigák kihűltek, a pudingos rész kicsit beesett 🙁 , ezzel nem tudom mit lehetne kezdeni, de persze ez az ízén semmit nem rontott el.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.