Régóta tervezgettük, hogy vásárolunk egy tésztakészítő gépet. Most végre találtunk egy olyat, ami elég erősnek tűnik és méretben is éppen megfelel egy négy fős családnak. Philips HR2665. 700 g friss tésztát készít, ami nekünk tökéletesen megfelel. Nem célom a tészta szárítása, friss fogyasztásra készítem. 3 perc alatt bekeveri a tésztát, 10 perc alatt kinyomja, 3-5 perc alatt kifőzöm és további max. 10 perc alatt szétszedem és megtakarítom a gépet. Szuper! 550 g finom liszthez 2 db tojást és némi vizet adok (205 ml összesen a víz és a tojás). A vizes tojásban feloldom a sót. Beteszem a gépbe a lisztet (beépített mérleggel megméri), ráteszem a fedelet, ő kiírja hogy mennyi folyadékra van szüksége. Elindítom a gépet, elkezdi keverni lisztet, közben hozzáadom a folyadékot. És láss csodát, három perc múlva már nyomja is ki a gép a tésztát. (Az elejét vissza szoktam tenni a gépbe, mert ez még nem tökéletes.) Tálcára teszem a tésztát, közben enyhén lisztezem. Tényleg csak egy kevés lisztet szórok rá. Közben forralom a vizet és mire kijön a tészta, már lehet is kifőzni. A gép nagy része egy száraz ecsettel könnyedén megtisztítható a liszttől, a belső műanyag tartályt és a felső záró elemet kell csak elmosni. A formázó tárcsa (amin keresztül kinyomja a tésztát) szárítás után tisztítható. A gépben marad egy kevés tészta, abból kézzel csipetkét szaggatok, így semmi nem megy veszendőbe.
Február elején érkezett meg a masina, azóta már többször használtam. Szeretem! Igaz, hogy nem volt olcsó (90 e Ft), de hosszú távon megéri a mai tésztaárakkal számolva. A felhasznált liszt (550 g) 83 Ft, a 2 db tojás pedig 160, azaz összesen 243 Ft. Én nem szárítom, így nem kell rakosgatnom vagy figyelni nehogy bepenészedjen. Fél kiló száraz tészta 1000 és 1500 Ft körül mozog, attól függ hogy milyet és hol vásárol az ember. Szóval szerintem mindenképpen megéri vele dolgozni, mert olcsóbb és nagyon finom. Van a géphez magyar használati utasítás, 8 db formázó tárcsa (a gép alatt egy fiókban tárolható), egy tésztavágó “lapát”, a folyadékhoz mérőhenger és 2 kis tisztító eszköz. Az Amazonról rendelte a férjem, épp akciós volt, jobb áron jutottunk hozzá, mint ahogy azt az itthoni webshopokban kínálják. Ja és a fogyasztása. Egy adag tészta 0,02 kWh energiafelhasználással készül el, ami szinte semmi! Ez tuti, mert megmértem.
Készítettem már tojásmentes változatot is, de nekünk tojással jobban ízlik.
Gépi tarhonyát is elkészítettem, nagyon finom. Leírását itt találjátok: Gépi tarhonya készítése házilag
- 550 g liszt
- 2 tojás
- 2 kk. só
- víz
- A lisztet a gépbe öntöm. Gép megméri.
- Lezárom a tetejét.
- Kiírja a gép a szükséges folyadék mennyiségét.
- Elindítom a gépet, elkezdi keverni a lisztet.
- Hozzáöntöm a folyadékot. (Ez nagyon fontos, hogy csak akkor szabad beleönteni a folyadékot, ha a gép már keveri a lisztet!) Ha álló helyzetben hozzáöntjük, akkor kifolyhat a folyadék a belső tartályból.
- Összeállítja a gép a tésztát és kinyomja.
- Forró sós, olajos vízben kifőzöm.
- Leszűröm, kicsit átmosom.
- Tálalom.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.