Amikor előszőr sütöttem grissinit, a fiúk elnevezték ehető kardnak, azóta is rajta maradt ez a név. 🙂 Egyszerű kenyértésztából készül, formázás után vajjal megkenve, esetleg magokkal megszórva remek sörkorcsolya. Készítettem már pestosat is. Lehet ízesíteni finom fűszerekkel vagy aszalt paradicsomal is. Kinek, melyik ízvilág a kedvence, érdemes kísérletezni… Én a gyerekek miatt a kevésbé fűszeres változatot készítem. Most hétvégén sima és szezámmagos grissinit sütöttem, mert sajtkóstolóra és lakásavatóra voltunk hivatalosak. Finomak és guszták lettek. Ha kicsit a csomagolásra is odafigyelünk, remek gasztroajándék lehet. Képeket a galériához csatoltam.
Grissini
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 25 g élesztő
- 3 kk. só
- 1 kk. cukor
- 3 ek. oliva olaj
- 3 dl langyos víz
Tetejére:
- olvasztott vaj
- esetleg magvak
Leírás
- A lisztet átszitáljuk, a szárazanyagokat egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a morzsolt élesztőt, langyos vizet, olajat, jól kidagasztjuk.
- Kb. 1 órát letakarva kelesztjük.
- Tepsit sütőpapírral lefedjük.
- Vajat megolvasztjuk.
- Ha duplájára kelt a tészta kettévesszük, az egyik felét lisztezett nyújtólapon kb. 30 x 40 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
- Ezután csíkra vágjuk, majd mégegyszer félbevágjuk ezeket. (Keresztbe, hogy fele olyan hosszúak legyenek.)
- Az így keletkezett csíkokat henger alakúra formáljuk (olyan hosszúra, hogy beleférjen a tepsinkbe). Ebből a mennyiségből 3-4 normál tepsivel lesz. (Attól függően hogy milyen vastagra sodorjuk a rudakat.)
- A grissiniket tepsibe tesszük, olvasztott vajjal megkenjük. (Esetleg magokkal megszórjuk.)
- Előmelegített sütőben 200 fokon, 12-15 percig sütjük.
Megjegyzés
Aki ropogósan szereti kicsit tovább süsse (pirosodjon meg imitt-amott a grissini). Aki puhán szereti, vegye ki zsemleszín elérésekor a sütőből. Megsütöttem pestóval lekenve és magvakkal leszórva is, a formázása is kicsit eltérő, nem kell henger alakúvá sodorni, csak meg kell tekerni a levágott tésztacsíkokat.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.