Egy délután, egy tésztából 10 sütemény? Bizony! Linzer variációk a karácsonyi asztalra! 🙂 A jól bevált linzert variáltam egy kicsit, ízesítettem, betöltöttem, díszítettem… és készen is vannak a mutatós és finom aprósütemények.
Linzert sütöttem a hétvégén, de nem is akár hogy! Az alaptésztát ötféleképpen ízesítettem (tehát 5 adag tésztát készítettem, összesen 1 kg liszt, 625 g vaj, 250 g porcukor és 5 tojás sárgája került felhasználásra), majd különbözőképpen töltöttem és díszítettem, így tízféle aprósütemény lett a végeredmény. Mutatós és finom, igazi vendégváró. Amit én még szeretek a linzerben (az ízén kívül) hogy pl. karácsony előtt pár nappal (de akár 2-3 héttel korábban is) meg lehet sütni a tésztát. Sütés után a kész tésztát dobozba teszem, és 23-án megtöltöm és díszítem. A töltés és a díszítés már nem olyan időigényes munka, így nyerek egy kis időt… az amúgy is rengeteg tennivaló elvégzése közben a nagy karácsonyi készülődés idején. Hosszan eltartható, a lekvártól még omlósabb lesz. Szóval különösen ajánlott azoknak elkészíteni, akiknek kevés idejük lesz, de szeretnének többféle házi süteményt varázsolni a karácsonyi asztalra. 🙂
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
- 200 g liszt
- 125 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1.adag: 1 kk. friss levendula virágzat
- 2.adag: késhegynyi vaníliapor
- 3.adag: 1 ek. szemes mák
- 4.adag: 1 kk. fahéj
- 5.adag: 1 csapott ek. cukrozatlan kakaópor
- levendulás szederlekvár
- meggylekvár
- baracklekvár
- nutella/mogyorókrém
- ét tortabevonó
- fehér csokis tortabevonó
- cukorgyöngy
- mandula
- kókuszreszelék
- cukormáz (1 ek. víz 7-8 kk. porcukor)
- A száraz hozzávalókat, kimérjük, összekeverjük.
- A hideg vajat kockára vágjuk, majd a többi anyaghoz adjuk a tojás sárgájával együtt. Szépen elmorzsoljuk, majd a tésztánk fokozatosan össze fog állni. Egy nejlonba beletesszük, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük.
- Én 5 adagot készítettem, az elsőt levendulával, a másodikat vaníliával, a harmadikat mákkal, a negyediket fahéjjal, az ötödik adagot pedig kakaóval ízesítettem.
- Két sütőpapír között 3-4 mm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, egy lapos kés segítségével a tepsire tesszük és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
- Így jártam el mind az öt adag tésztával. Csak azt az adagot vegyük elő, amelyikkel dolgozunk, mert ha a vaj nagyon meglágyul, akkor ragadni fog és nem tudjuk szépen kiszaggatni. Ha nagyon sokáig fogdossuk, akkor is elolvad a vaj, megpuhul a tészta, ismét le kell hűteni. Nekem a kis cakkos szélű, kerek formával volt a legkönnyebb dolgozni, az deformálódott a legkevésbé, könnyedén átemeltem a tepsire.
- Sütésnél vigyázni kell, hogy csak világosra süssük, könnyen megéghet.
- A tepsin hagyjuk kihűlni, ahogy hűl, úgy szilárdul a tészta. (Amikor kisül és még forró, nagyon könnyen törik.)
- Majd ízlés szerint töltjük, azaz két süteményt összeragasztunk lekvárral, nutellával, mogyorókrémmel, ki mivel szereti.
- Végül díszítjük: olvasztott csokival vagy cukormázzal bevonjuk, megszórhatjuk olajos magvakkal, díszítőcukorral, cukorgyönggyel, kókuszreszelékkel ízlés szerint.
Vaníliás linzer: 12 db szív és 8 db csillag alakú sütemény készült. Barack és szederlekvárral töltöttem, a csillagok tetejét olvasztott csokival locsoltam meg és apró cukorgyönggyel szórtam meg.
Mákos linzer: 31 db kész sütemény lett, barack és meggylekvárral töltöttem. Tálalásnál még porcukorral fogom megszórni.
Fahéjas linzer: 10 db nutellával töltött csillag lett, 5 db-nak a tetejét olvasztott csokival és kókusszal díszítettem, a másik ötre fehér csoki került. 12 db csillagot szimplán csak cukormázzal vontam be, tetejét cukorgyönggyel szórtam meg.
Kakaós linzer: 28 db kész sütemény lett. Baracklevárral és meggylekvárral töltöttem, a felét olvasztott fehér csokival locsoltam meg és 2-2 hópehely forma cukorka került rá.
A tortabevonó tudom hogy kicsit drágább, de könnyen és gyorsan használatra készen áll és mosogatni sem kell utána. Forró vízbe kell tenni a tasakot, amikor megolvadt a csoki, már használhatjuk is. Pici lyukat kell vágni a zacskó csücskére, és akkor szépen meg tudjuk vele locsolni az aprósüteményeket. Ha nem használjuk el az egészet (elég sok van benne), akkor lehűlés után visszadermed, és csak simán eltesszük a következő használatig.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.