Gyorsan, finomat, változatosan? Akkor a muffin tökéletes választás, hiszen sokféle ízben, különféle “töltelékekkel”, színes díszítésekkel készíthető. Ma egy mákosat mutatok, aztán folyamatosan hozom a többi receptet is.
Mákos muffin
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 120 g finomliszt
- 30 g darált mák
- 110 g cukor
- 1 csom. vaníliás cukor
- 100 g ráma
- 2 tojás
- 1 ek. tejföl
- 1 ek. baracklekvár
- kicsi fahéj
- 1 kk. sütőpor vagy szódabikarbóna
Leírás
Előkészítés:
- A muffinformákba papírt teszünk.
Elkészítés:
- A cukrot, vaníliás cukrot, rámát és a tojásokat összekeverjük. (mixerrel szoktam)
- Hozzáadjuk a mákot, tejfölt, lekvárt, ismét összekeverjük.
- Végül belekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket. (Célszerű a lisztben előzőleg elkeverni a sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, azután adni a rámás keverékhez.)
- Muffin formákba adagoljuk (max. ⅔-ig töltsük, mert nagyon megnőnek).
- Tetejét ízlés szerint díszíthetjük (magvak, csokireszelék, tortadara).
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Megjegyzés
Ez a mennyiség 12 db muffin elkészítésére elegendő.
2016.02.28. Három adag mákos muffint sütöttem, Sanyikám holnap viszi az iskolába születésnapi kínálónak. 🙂 A muffinok tetjét narancsos cukormázzal díszítettem. A cukormáz elkészítése igen egyszerű: 250 g átszitált porcukrot összekevertem fél dl kifacsart és átszűrt narancslével. Alapos keverés után (amikor a cukorszemcsék elolvadtak) már tehetjük is a kisült muffinok tetejére. Egy kiskanállal a meleg muffin tetejére tesszük és magától szétterül. Kis idő múlva, amikor már megszilárdul, még egyszer megismételjük ezt a folyamatot. Ez a mennyiségű cukormáz, 3 adag, azaz 36 db muffin tetejére volt elegendő. A képeket a fotók mögé csatoltam. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.