Ha marad a tejberizsből, akkor rendszerint rizsfelfújtat más néven rizskoch-ot szoktam belőle készíteni. De a mai napon annyira megkívántam, hogy nekiálltam és sütöttem egy kis tepsivel.
Rizsfelfújt
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 2,5 dl kerek szemű rizs
- 5-6 dl tej
- 4 tojás
- 4 ek. cukor
Leírás
- A rizst megmostam, egy órára vízbe beáztattam.
- Fél liter tejben feltettem főni, lassú tűzön. Majd még kb. 1 dl tejet öntöttem rá, mire megfőtt. (A rizs fajtájától is függ a tej mennyisége, nekem most kb. ennyit vett fel).
- Amikor megpuhult, lezártam, kihűtöttem.
- Sütőt előmelegítettem 230 fokra, közben a tojásokat szétválasztottam.
- A tojás fehérjét gépi habverővel kb. 2 perc alatt, magas fokozaton kemény habbá vertem.
- A sárgájába beletettem 4 ek. cukrot, azt is habverővel kikevertem, míg ki nem fehéredett.
- Majd a cukros sárgájával összekeverem a tejberizst. Ezt már fakanállal, óvatosabban.
- És végül hozzátkevertem a fehérjehabot. Ezt igen óvatosan, hogy ne törjem össze a habot.
- Sütőpapírral borított tepsibe öntöttem, és betettem sülni.
- Kb. 10 perc után a tetejét egy papírral letakartam, így sütöttem tovább még 20 percet. Összesen fél óra alatt meg is sült a rizsfelfújtam.
- Miután kihűlt, a papírt egyszerűen le lehetett húzni róla. (És a tepsit sem kellett sokáig "vakarászni".)
Megjegyzés
Ez a mennyiség, egy kisebb (20x27 cm-es) tepsibe pont belefért, 12 szeletre vágtam.
Baracklekvárral vagy szörppel leöntve igen finom csemege. A fiúk baracklekvárral és porcukorral ették, én a régi szép idők emlékére szörppel leöntve fogyasztottam.
Baracklekvárral vagy szörppel leöntve igen finom csemege. A fiúk baracklekvárral és porcukorral ették, én a régi szép idők emlékére szörppel leöntve fogyasztottam.
2015.05.02. Friss epret botmixerrel pürésítettem, azzal öntöttük le a rizsfelfújtat. Nagyon finom! Képek a fotók között. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.