Nagy kedvencünk a kelt tésztás csiga, akár sós akár édes változatban. Tojás nélkül, kecsketejjel is készítettem már kakaós csigát, mert a kis keresztlánykám allergiás a tehéntejre és a tojásra. Hét elején egy érdekes változatot sütöttem, aminek a tésztája fele sima, a másik fele pedig kakaós volt. A tölteléknél is tettem bele egy kis csavart, a kakaós szórás előtt baracklekvárral kentem meg a tésztát. Nagyon mutatós és finom péksütemény lett belőle, gyorsan kakaós csiga extra névvel meg is örökítem a receptet, mert tuti hogy nem előszőr és utolsónak készült nálunk. 🙂
- 25 g friss élesztő
- 280-300 ml tej
- 1 kk. cukor
- 500 g finomliszt
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- 85 g vaj vagy ráma
- 2 ek. kakaópor
- 2 ek. sárgabarack lekvár
- 6 ek. cukrozott kakaópor
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük.
- Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tej nagy részét (280 ml) továbbá a puha vajat vagy rámát. Összekeverjük, majd dagasztjuk.Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
- Amikor szép egynemű, két részre osztjuk a tésztát és az egyik felébe még belegyúrjuk a 2 csapott evőkanálnyi kakaóport (ha szükséges még egy kis tejet adunk hozzá). A tésztákat letakarjuk. Huzatmentes helyre kb. 1-1,5 órára félretesszük kelni.
- Tepsiket sütőpapírral béleljük.
- Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk. (Én egy tálba tettem őket kelni, kicsit összenőttek, de nem akartam kettőt mosogatni.)
- Mindkét tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. (kb. 8-10 mm-es vastagságúra)
- A fehér tetejét 1 evőkanálnyi baracklekvárral megkenjük, kakaóporral megszórjuk.
- Ráhelyezzük a kakaós tésztát, lekvárral megkenjük, kakaóval megszórjuk.
- Ezek után óvatosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
- Éles késsel tetszés szerint felszeleteljük. Nekem 16 db csiga lett belőle.
- A csigákat a papírral borított tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek.
- Tepsin 20-30 percet pihentetjük, majd előmelegített sütőbe 200 fokon készre sütjük. Nekem kb. 15 perc alatt megsültek, egyszer megcseréltem a tepsiket.
- Tálalás előtt a tetejét porcukorral enyhén meghintjük.
A fahéjas csigáknál 6 ek. kristálycukrot 1-1,5 kk. fahéjjal összekeverek, azt szórom a tejföllel kent tésztára. Mostanában felesben sütöm, így kétféle csiga kerül az asztalra, fele kakaós, fele fahéjas. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Kakaós csiga receptjeimet itt találod: kakaós csiga recept, kakaós csiga tojás nélkül recept
A sós változatokat pedig itt olvashatod és nézheted meg: kelt csigák sós töltelékkel
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.