Zöldséges-tojásos rétes, avagy leveles tészta mindenféle finomsággal megtöltve és megsütve. Napok óta azon jár az agyam, hogy ki kellene próbálni a jól bevált leveles tésztát (általában édes töltelékkel készítem) valamilyen sós töltelékkel. Na, ma leltároztam a hűtőben és előkerültek a zöldségek, tojások és egy kis darab maradék sajt, így el is készítettem a rétesemet. Jelentem nagyon jóízű lett, máskor is fogok sütni. 🙂
Zöldséges-tojásos rétes
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Töltelék:
- fél cukkini
- 1 paprika
- 1 vöröshagyma
- 1 paradicsom
- só
- bors
- 2 ek. olívaolaj
- 50 g sajt
- 1 kk. apróra vágott medvehagyma
- 4 db tojás
Burkolni:
- 1 csom. 275g-os friss leveles tészta
Tetejét kenni:
- 1 ek. tej
- 1 ek. szezámmag
Leírás
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A zöldségeket tisztítjuk, aprítjuk. A sajtot kockára vágjuk. A tojásokat elkeverjük a sóval és az apróra vágott medvehagymával.
- Kevés olívaolajon egy teflonos serpenyőben a cukkinit, hagymát, paprikát 5 perc alatt sütjük, pároljuk. (állandó keverés mellett, nagy lángon)
- Ez után hozzáadjuk a paradicsom és sajt sajtkockákat, valamint a tojást. Sózzuk, borsozzuk. Néhány perc alatt összesütjük a tojást a zöldségekkel. Félretesszük hűlni, illetve kicsit megdöntjük, hogy ha van leve, az lecsoroghasson a serpenyő egyik oldalába.
- A tésztát kitekerjük, hosszanti oldalon kettévágjuk. (kb. 12 cm magas tészta darabokat kapunk.) Az egyik tésztát a sütőpapírral borított tepsire tesszük. A másik darab tésztát kissé kinyújtjuk, úgy hogy a 12 cm-es oldala 15 cm-es legyen.
- A tepsiben lévő tésztára ráhalmozzuk a tölteléket, úgy hogy a tészta széleinél kb. 1-1 cm szabadon maradjon.
- Ha a töltelék a tésztán van, akkor ráfektetjük a másik tésztalapot, széleit az ujjunkkal összenyomkodjuk, majd egy villa segítségével a tészta oldalait lenyomkodjuk.
- Tetejét tejjel megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, éles késsel sréhen bevagdaljuk. (Hogy a gőz távozni tudjon, na meg guszta is ahogy sütés közben kicsit megnyílik.)
- Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
- Sütés után 5 percet pihentetjük.
- Végül egy jó éles késsel, ízlés szerint szeleteljük, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
Azonnali fogyasztásra készítsük, mert álltában a tészta átveszi belülről a nedvességet és kicsit megpuhul. Én magában fogyasztottam, de húsok mellé köretnek is el tudom képzelni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.