Sertés szűzet készítettem leveles tésztában, párolt zöldségekkel és egy kis szósszal. Igen finom étel, egyetlen egy baja van, hogy a szűzpecsenye pirítása során, igen-igen összefröcsköli a tűzhelyet a husi, annak ellenére hogy a serpenyőre fröccsenésgátlót is tettem. Bolti leveles tésztát használtam hozzá, a Lidl-ben kapható friss változatot. Ízletes, mutatós és kiadós étel. A család egyhangú véleménynyilvánítása után felvettük a kedvenc és rendszeresen készítendő ételek listájára.
Sertés szűz leveles tésztában
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Húshoz:
- 2 db sertésszűz
- só
- bors
- 1 ek. sertés zsír
- 1 csomag leveles tészta
- 1 tojás
Öntethez:
- maradék pecsenyelé
- 1 dl húsleves
- 2 ek. paradicsompüré
- babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 ek. liszt
Leírás
Előkészítés:
- A húst sózzuk, borsozzuk, kicsi zsiradékon minden oldalát lepirítjuk. (Kb. 10 perc alatt pirult le minden oldala a húsoknak.)
- A lepirított húst félretesszük, a serpenyőben hagyjuk kihűlni. Közben még enged egy kis pecsenyelevet, azt később fel fogjuk használni.
Szósz elkészítése:
- Ha a hús már langyosra hűlt, kivesszük a serpenyőből. A maradék pecsenyeléhez 1 dl húslevest, 2 ek. paradicsompürét és babérlevelet adunk. Felforraljuk.
- Közben 1,5 ek lisztből száraz rántást készítünk (tehát zsiradék nélkül lepirítjuk, kis vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük.)
- A rántást és 1 gerezd zúzott fokhagymát a készülő szószhoz adjuk, összeforraljuk.
- Szükség esetén botmixerrel elkeverjük (Jelentem, nekem szükséges volt, kissé csomós lett.).
Hús sütése:
- A kihűlt húsokat leveles tésztába csavarjuk, felvert tojással megkenjük, majd előmelegített, légkeveréses sütőben 200 fokon szép pirosra sütjük.
- Nekem 25 perc alatt sültek készre a húsok.
- Sütés után 10 percet pihentetjük a húst. (Erre azért van szükség, mert ha azonnal felvágjuk,a húsban lévő pecsenyelé kifolyik, viszont pihentetés után már nem.)
Tálalás:
- A pihenő idő után ízlés szerint szeleteljük, párolt zöldségekkel és a szósszal tálaljuk.
Megjegyzés
A leveles tésztát mindaddig a hűtőben tartjuk, míg fel nem használjuk. Nem szabad előre kivenni, mert szobahőmérsékleten ellágyul.
Meg kell várni, hogy a lepirított hús kihűljön, mert:
1. ahogy hűl a hús, még pecsenyelevet enged ki magából, nem lenne jó, ha a tésztába is pecsenyelé kerülne.
2. a forró húst nem tudnánk szépen betekerni a tésztával, mert nagyon ellágyulna melegtől a tészta.
Meg kell várni, hogy a lepirított hús kihűljön, mert:
1. ahogy hűl a hús, még pecsenyelevet enged ki magából, nem lenne jó, ha a tésztába is pecsenyelé kerülne.
2. a forró húst nem tudnánk szépen betekerni a tésztával, mert nagyon ellágyulna melegtől a tészta.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.