Gyermekeim és jómagam örömére készítettem, sima kelt tésztából ezeket a fatörzs kifliket. Egy bögre tejjel, lekvárral vagy vajjal is nagyon finom. Ugyan kicsit összesültek, de ez az ízén mit sem változtat.
Fatörzs kifli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- 25 g élesztő
- 2,8 dl tej
- 1 ek. ráma
- 1 nagy tojás
- 1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
Leírás
- A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót, cukrot, a tejben feloldott élesztőt (nem futtattam fel) a tojás felét és a rámát. Alaposan kidagasztottam.
- A tésztát két egyenlő részre osztottam, és az egyikbe belegyúrtam 1,5 ek. cukrozatlan kakaóport. (Ez volt a legnagyobb feladat, mert nehezen elegyedik, minden csupa barna kakaópor... de türelemmel menni fog.)
- Mindkét tésztát félretettem, letakarva kb. 60 percet pihentek, ami alatt jó duplájára megkeltek. (Ha hűvösebb van a konyhában, ez az idő másfél óra is lehet.)
- Majd enyhén lisztezett felületen 9 egyenlő darabra vágtam és kis bucikká formáltam a fehér és a kakaós tésztát is.
- Ez után 1-1 tésztát ovális alakúra nyújtottam, alulra tettem a barnát, rá a pedig fehéret, még tovább nyújtottam, végül feltekertem őket.
- Így jártam el a többi tésztával is, formáztam, majd mentek a sütőpapírral borított tepsire.
- A kifliket lekentem felvert tojással, majd kb. 45 percet pihenni hagytam. Tetejét pengével bevágtam. (Ez kissé nehézkesen ment, mert nagyon puha volt a tészta, érdemes a tepsin való kelesztés előtt bevagdalni a őket.)
- A kiflik kb. 45 percet keltek a tepsin, vízzel megspricceltem őket, majd előmelegített sütőben 180 fokon 18 perc alatt készre sütöttem. Miután kisültek ismét vízzel megspricceltem, rácson hagytam kihűlni.
Megjegyzés
Lehet esetleg 12 darabra osztani a tésztát, akkor kisebb kiflik lesznek. Legközelebb 2 tepsire teszem, mert így egy tepsin kissé összenőttek. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.