Múlt hétvégén kóstoltam Magdi néni túrós pogácsáit, amit még langyosan hozott át a családi kerti sütögetésre. Hát valami mennyei finomak voltak, így aztán nem voltam rest, és gyorsan elkértem tőle a hozzávalók listáját. Az biztos, hogy az ő pogácsái formásabbak voltak, de ízre az enyémek is ugyan olyan finomak lettek. Nem kell hozzá sok minden, viszont hajtogatós és egy éjszakát a hűtőben pihentetni kell, de megéri. 🙂
- 500 g finomliszt
- 4-5 kk. só (ízlés és kanál méret függvénye)
- fél csomag szárított élesztő (3-4 g)
- 250 g ráma
- 250 g túró
- 2 dl tejföl
- 1 nagy tojás (vagy 2 kicsi)
- tetejére: magvak, vagy reszelt sajt
- A rámát, túrót, tejfölt és a tojást kézi mixerrel (alacsony fokozaton) összedolgozzuk. (Ha nagy a tojás, elég bele egy tojásnak a fele, a másik felét félretehetjük a pogik lekenésére.)
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, élesztőt, alaposan elkeverjük.
- A lisztes keveréket hozzáöntjük a túrós masszához és alaposan összedolgozzuk.
- Lisztezett felületen kissé még átgyúrjuk, ha egynemű a tészta, kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. Majd balról és jobbról is behajtjuk a tésztát, letakarva hűtőben 30 percet pihentetjük.
- Még kétszer hasonlóképpen járunk el, nyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük, nyújtjuk, hajtogatjuk. Végül egy éjszakán keresztük letakarva, hűtőben pihentetjük.
- Másnap enyhén lisztezett felületen elnyújtjuk, tetejét bevágjuk (rács szerűen) és kicsi (kb. 3 cm) pogiszaggatóval kiszaggatjuk. Nekem nincsen, így linzerszaggatóval készítettem. 🙂
- Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, tetejét megkenjük a tojással és ízlés szerint magvakkal vagy reszelt sajttal megszórjuk.
- Sütés előtt legalább 45 percet pihentetjük, közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- Kb. 18 perc alatt sültek ropogósra.
- Nekem 65 db lett ebből a mennyiségből.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Az első 3 fotót Magdi néni pogijáról készítettem, aztán következnek az én fázisfotóim.
2018.10.06. A recepttől annyiban tértem el, hogy ráma helyett sertészsírt használtam a pogácsák elkészítéséhez. Tehát a 250 g ráma helyett 160 g sertészsírral gyúrtam be a pogácsákat. Mutatom a fotókat is:
2023.08.09. Rikottás pogácsa: A túró helyett rikottát használtam (a többi hozzávaló változatlan volt), nagyon finom így is a pogácsa.
A weboldalon van még néhány pogácsa receptem, ha kívácsi vagy itt találod őket: pogácsa receptek
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.