Hétvégente, amikor időnk és energiánk engedi begyújtjuk a kemencét, édes és sós kelt tésztákat készítünk. Most diós-lekváros kifliket sütöttünk, ami igen finomra sikerült. Természetesen tölthetjük másfajta töltelékkel is, tehetünk bele szilvalekvárt, mákot, gesztenyét, ki mivel szereti a legjobban vagy éppen mit talál a kamrában. Korábban már jó néhány finomság készült a kemencénkben, ha kedvet kaptál kattints ide: kemencés csülkös bab, kemencés marhagulyás, kemencés kalács, kemencés káposztás lepény
Kemencés kelt kifli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 1000 g búzafinomliszt
- 2 kk. só
- 6 ek. cukor
- 50 g friss élesztő
- 5,6 dl langyos tej
- 160 g vaj
Töltelék:
- 350 g darált dió
- 8 ek. házi baracklekvár
- 2 ek. cukor
Tetejére:
- 1 nagy méretű tojás kenni
Leírás
Előkészíts:
- A kemencét felfűtjük, a kiflik sütéséhez 200-220 fokos kemencére lesz szükségünk.
- Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
- A lisztet átszitáljuk. A hozzávalókat kimérjük.
- Amikor felfutott az élesztő összeállítjuk a tésztát.
Tészta elkészítése:
- A liszthez hozzáadjuk a felsorolt hozzávalókat és a felfutott élesztőt, elkeverjük, majd alaposan dagasztjuk. Kézzel ez nehéz és hosszadalmas feladat, kb. 20-30 percet vesz igénybe. (A kezünk nagyságától és erejétől is függ az idő.)
- Egynemű, szép fényes tésztát kell hogy kapjunk, ami nem túl kemény, de nem is ragacsos.
- Huzatmentes helyre letakarva félretesszük pihenni a tésztát.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A darált dióhoz hozzáadjuk a lekvárt és a cukrot (ízlés szerint). Ne legyen nagyon híg, mert akkor kifolyhat a tésztából.
- A kelesztés ideje nagyban függ a hőmérséklettől, hűvösebb időben akár két óra is lehet. Kb. duplájára kelesztjük a tésztát, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
- Az első cipót enyhén lisztezett felületen kör alapúra nyújtjuk (kb. 40 cm. átmérő), majd derelyevágóval 8 cikkre vágjuk, és minden részre egy adag tölteléket kanalazunk.
- A tészta külső szélétől kezdve befelé haladva feltekerjük a háromszögszerű tésztánkat, és a sütőpapírral borított tepsire helyezzük. Így járunk el a többi darabbal is, majd a másik két tésztacipóval is. Ebből a mennyiségből 3 tepsi kifli lesz, minden tepsin 8 db méretes kiflivel.
- Formázás után a kifliket megkenjük felvert tojással, fél óra elteltével a kenést még egyszer megismételtem. A tepsin kb. 1-1,5 órát pihentek még a megformázott kiflik.
Sütés:
- A kifliket 200-220 fokos kemencében kisütöttem. Érdemes a tepsiket sütés közben átfordítani, megcserélni. Két tepsivel egyszerre nálam 20 perc alatt sültek a kiflik tészre.
- Utána ment az egyedüli tepsi, annak rövidebb idő (kb.15 perc) is elegendő volt.
- A tészta igazán finom, foszlós, még másnap is puha.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.