Manyika régimódi kelt kifli receptjét fogom most leírni és megmutatni, mert egyszerű elkészíteni és igazán finom. Ahogy régen a nagyik is készítették. Belül a puha tészta ízletes házi szilvalekvárt rejt, kívül pedig ropogós, diós cukros szórással. Házi sertészsírral készítettem, természetesen másfajta zsiradékkal is elkészíthető, de sertészsírral az igazi és ettől finom puha és foszlós a tészta.
A házi, kemencében sült szilvalekvárom receptjét itt találod: kemencés szilvalekvár
- 700 g finomliszt
- 1 cs. szárított élesztő (vagy 25 g friss)
- csipet só
- 3 ek. cukor (70 g)
- 1 tojás sárgája
- 2 kanál puha zsír (80 g)
- 3,5 dl langyos tej
- szilvalekvár ízlés szerint
- 1 tojás fehérje kenni
- marék dió
- 2 ek. kristálycukor
- A lisztet átszitáljuk. A hozzávalókat kimérjük.
- A tészta hozzávalóit dagasztótálba tesszük, dagasztjuk. (Én géppel dagasztottam, 6 percig.)
- Egynemű, szép fényes tésztát kell hogy kapjunk, ami nem túl kemény, de nem is ragacsos.
- Huzatmentes helyre letakarva félretesszük pihenni. Nekem most 1,5 órát kelt.
- Amíg kel a tészta durvára vágjuk a diót, hozzáadjuk a cukrot.
- Amikor megkelt a tészta, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, kb. 55 x 65 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
- Derelyevágóval 20 vagy 24 részre vágjuk, közepére szilvalekvárt teszünk, majd csücskétől feltekerjük, kifli alakúra meghajtjuk, tetejét tojásfehérjével lekenjük, a tojásos részt belemártjuk a cukros dióba, majd tepsire tesszük.
- Így járunk el a többi tésztával is.
- Ebből a mennyiségből 2 tepsi kifli lesz.
- A tepsin kb. még egy órát pihentetjük a kifliket.
- Majd előmelegített sütőben 200 fokon készre sütjük. Nekem a két tepsivel egyszerre 23 perc alatt sültek pirosra. Tepsin hagyjuk kihűlni.
- A tészta igazán finom, foszlós, még másnap is puha. (Ha esetleg marad.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2021.02.10. Túrós batyut készítettem. A tészta ugyanúgy készült, mint a fenti receptben leírtam. Lekvár helyett most túrós tölteléket kevertem ki. Hozzávalók: 500 g túró, 150 g natur joghurt, 1 közepes tojás, 3 ek. cukot, késhegynyi vaníliapor (vagy vaníliás cukor), 1-2 ek. búzadara (először egy kanállal tegyünk bele, aztán ahogy áll meglátjuk igényli-e a másodikat. Nekem 2 kanállal ment bele, tökéletes lett. Nem áztatta el a tésztát, de nem is volt száraz a túró.) 24 darabra vágtam a tésztát, elosztottam rajta a túró tölteléket, összefogtam a 4 csücskét, kissé megcsavartam, végül a tésztából kimaradt tojásfehérjével kentem meg. A többi a receptben leírtak szerint.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.