Teljes kiőrlésű kenyér. 2015 decemberében kaptam Dániából egy kis adag kovászt és hozzá némi instrukciót, hogy hogyan kellene etetni, életben tartani. 🙂 Azóta nevelgetem, sütögetek vele, ha éppen nem használjuk, a hűtőben pihentetem. A kovász készítés nem nagy ördöngősség, egy kis rendszeresség kell hozzá, no meg persze némi türelem. Limara (Libor Mária) oldalán tökéletesen bemutatja, hogyan kell kovászt készíteni, én is ehhez hasonlóan készítem, csak nem rozs és fehér liszttel, hanem teljes kiőrlésűliszttel és sima liszttel.
Ez a teljeskiőrlésű kenyér kovásszal és élesztővel készül, finom könnyű a tésztája, lehet bele tenni magvakat is. Még a negyedik napon is ehető, szeletelhető. (Egyszer maradt belőle, úgyhogy tapasztalatból írom.) Mivel a család elkezdett gömbölyödni, így a fehér lisztes pékárut kissé vissza kell fognunk, így aztán egyre sűrűbben teljes kiőrlésű lisztből készülő kenyér kerül az asztalunkra. Niki weboldalán rengeteg hasznos információt találhattok ebben a témában, a kenyér elkészítésénél is az Ő receptjét használtam. Ugyan kicsit átalakult az idő során, de végül itt a recept, hogy én hogyan is készítem.
- 80 g kovász (finom lisztből és teljes kiőrlésű lisztből 1:1 arányban)
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (TBL300)
- 100 g finomliszt (BL55)
- 50 g sikér
- 2-3 kk. só
- 20 g élesztő
- 60 g kókusztej vagy főzőtejszín
- 30 g olaj
- 270 ml víz
- Az összes hozzávalót dagasztótálba tesszük, géppel kb. 15 percet, kézzel jó fél órát dagasztjuk. Kicsit lágy a tészta, de nem csirízes. (Ha magvakkal szeretnénk dúsítani, azt is az alapanyagokhoz adhatjuk. Én 3 evőkanálnyit szoktam beletenni. Még finomabb, ha a magokat kicsit megpirítjuk, mielőtt a kenyérbe dagasztjuk.)
- Letakarva, huzatmentes helyre félre tesszük kelni. Fél óra múlva kicsit megmozgatjuk a tésztát, majd ismét jó fél órát pihentetjük.
- Kissé lisztes felületre borítjuk a megkelt tésztát, majd két egyenlő részre osztjuk. (Lehet egyben is sütni, csak akkor nagyobb sütőedény szükséges.) Formázzuk.
- Alu formába tesszük a kenyereket, letakarva huzatmentes helyen még 1 órát pihentetjük.
- Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük.
- Amikor letelt a kelesztési idő és a kenyerek szép nagyra megemelkedtek, a közepét éles késsel vagy pengével bevágjuk, majd a forró sütőbe helyezzük.
- Kb. 15 perc múlva egy darab fóliával én letakarom a kenyerek tetejét, nehogy nagyon megsüljön. Fél óra elteltével pedig kiveszem a formából és a rácson sütöm őket tovább, hogy az alja is jól meg tudjon sülni. Összesen 40 perc alatt 230 fokon készre sülnek.
- Mikor megsültek, rácsra teszem, vízzel enyhén megspriccelem, majd rácson hagyom kihűlni őket.
Elnézést, a receptből kimaradt a víz, 270 ml kell bele, pótoltam a hozzávalók közé beírtam. (2016.06.16.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Mutatom nagyban is a szeletelt kenyereket, előszőr a magok nélkül készült verziót:
Másodjára a tökmaggal dúsított fajtát:
Harmadjára szezám, szotyi és lenmaggal dagasztott teljes kiőrlésű kenyérkém:
És végül vegyes magvakkal (mák, szezám, feketeszezám, szotyi, lenmag, tökmag) készített teljes kiőrlésű kenyér
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.