Porhanyós kifli, ahogy anyukám készíti – házi sertészsírral. Egyszerű és nagyszerű sütemény. Most a fele szilvalekvárral, a másik fele pedig meggylekvárral készült. A lekvár is házi, persze nem én készítem, mert ebben nem vagyok jó. 🙁 Természetesen másfajta töltelékkel is készíthető, mák, dió, gesztenye… ki mivel szereti. 🙂
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Porhanyós kifli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 600 g liszt
- 300 g sertészsír
- csipet só
- 1 kk. szárított élesztő
- 1 kis doboz tejföl
Tölteni:
- lekvár, dió, mák...
Hempergetéshez:
- 150 g porcukor
- 1 kk. vaníliapor (vagy vaníliás cukor)
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet a sóval és a szárított élesztővel elkeverjük.
- Hozzáadjuk a zsírt és a tejföl nagy részét. (Kb. 1 evőkanálnyit visszatartottam, nehogy túl puha legyen a tészta.) A tésztát összedolgozzuk. Ha szükséges, hozzáadjuk a maradék tejfölt. (Nekem nem igényelte a tészta.)
- Kb. 15 percet pihent a pulton, addig előkészítettem a tölteléknek valót, a tepsiket sütőpapírral béleltem, összekevertem a porcukrot a vaníliával.
Elkészítés:
- A tésztát két részre osztottam, majd enyhén lisztezett felületen elnyújtottam. kb. 4 mm vékonyra, 30 x 30 cm négyzet alakúra.
- Derelyevágóval 5 x 5 cm négyzetre vágtam a tésztát, közepébe kis lekvárt kanalaztam.
- Majd a szemben lévő csücsköket egymásra hajtottam, és a tepsire tettem a kis kifliket.
- A tészta elég omlós, kissé nehezen lehet vele bánni, de megéri, mert mennyei a végeredmény.
- Így járunk el az össze tésztával, majd sütjük.
- Előmelegített sütőben 170 fokon 15 perc alatt megsütjük a kifliket.
- Amikor kisül, még melegen vaníliás porcukorba hempergetjük.
- Ebből a mennyiségből 4 tepsivel, 80 db lett.
Megjegyzés
Tálalás előtt enyhén vaníliás porcukorral még egyszer megszórjuk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.