Sütipecsétes keksz készült, gyorsan hozom a receptet, mert többen is kértétek. 🙂 A linzerhez hasonló, nem bonyolult, összegyúrjuk, hűtjük, elnyújtjuk, szaggatjuk, sütjük. Kettő darabot ízlés szerint összeragasztunk lekvárral, karamellel, nutellával, csokikrémmel… ki mivel szereti.
- 200 g liszt
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 30 g tejszín (= 2 evőkanálnyi)
- Ízlés szerint lekvár
- A száraz hozzávalókat, kimérjük, összekeverjük.
- A száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, tojás sárgáját és a tejszínt, majd alaposan összegyúrjuk. 30 percre hűtőbe tesszük.
- Enyhén lisztezett sütőpapíron 4-5 mm vastagra elnyújtjuk, majd köröket/téglalapokat, szívecskéket... szaggatunk. A formákat lapos kés segítségével a sütőpapírral borított tepsire tesszük, ott nyomjuk bele a pecsétet. A pecsétet érdemes kicsit lisztezni, de ez pecsétfüggő.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük. Sütésnél vigyázni kell, hogy csak világosra süssük a tésztát, könnyen megéghet. A tepsin hagyjuk kihűlni, ahogy hűl, úgy szilárdul a tészta. (Amikor kisül és még forró, nagyon könnyen törik.)
- Végül ízlés szerint két formát lekvárral összeragasztunk. Minimum 1 éjszakát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Szebbek lesznek a kekszek, ha előszőr pecsételünk, majd utána szúrjuk ki a kerek szaggatóval a kekszeket. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2021.02.07. Ma a kínai holdsüti kinyomómmal készítettem kekszet. Egy adag tésztát begyúrtam a recept szerint. Fél órát hűtőben pihent. Majd 20 grammonként kigolyóztam, a golyókat 10 percet hűtöttem. Majd a kinyomót picit belül megolajoztam, a kis golyót a formába nyomkodtam, és kinyomtam. 20 db lett ebből a mennyiségből. Igen mutatós.
2021.12.03. Egyszerű, olcsó (nem kell méregdrága mintás nyújtót venni, amiből rengeteg gagyi kapható) viszont nagyon mutatós megoldást mutatok! Vedd elő a régi csipkés terítőt vagy csipke maradékot, alaposan mosd ki. Száradás után már kezdhető is vele a mintás keksz készítése. Két adagot gyúrtam be, egyikbe 15 g szemes mákot, másikba késhegynyi vanília port tettem. Fél óra pihentetés után nyújtottam, de nem teljesen vékonyra. És itt jön a csavar, mert ráhelyezzük a csipkét és még a csipkével együtt is nyújtjuk a tésztát. Utána szaggatjuk, sütjük. Igen mutatós. Ízesíthetjük akár mézeskalács fűszerkeverékkel, fahéjjal, gyömbérrel, stb…. kinek mi a kedvence. 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.