Igazán finom, omlós sütemény. Külön ajánlom most, ősszel az elkészítését, amikor felhasználhatjuk a kertben termett almáinkat is. Házi almáspite, házilag termesztett almából! Kihagyhatatlan és megunhatatlan! 🙂 Ez egy kb. 10 éves recept, Magdi nénitől kaptam, aki rengeteg finom süteményt készít.
- 350 g liszt
- 150 g vaj vagy ráma
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- ½ csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1-2 evőkanál tejföl
- 5-6 db nagy alma (vagy több!!!)
- cukor
- fahéj
- citromlé
- A töltelékhez 5 db nagyobb almát megtisztítunk, lereszelünk. (nagyobb lyukú reszelőn, hogy darabosabb maradjon, ne legyen leveses massza.)
- Ha még így is sok a leve, kicsit kinyomkodjuk, áttesszük egy lábasba. Ízlés szerint cukrozzuk, ráfacsarunk egy fél citrom levét, fahéjjal ízesítjük. Néhány perc alatt megpároljuk, majd hűtjük.
- Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral.
- Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk.
- Végül annyi (1-2 ek) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
- Két részre osztjuk, letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A sütőt előmelegítjük.
- Lisztezett deszkán az egyik tésztát 24 x 32 cm téglalappá nyújtjuk. (Nyújthatjuk a sütőpapíron is, akkor könnyen a sütőpapírral együtt áthelyezhetjük a tepsire.)
- Elosztjuk rajta a kihűlt tölteléket, majd betakarjuk a tészta másik felével.
- Tetejét villával megszurkáljuk és a sütőbe helyezzük.
- Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt 4 x 4 cm-es kockákra szeleteljük és tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2015.05.22-én bejegyzés kiegészítése: (Az első fotók jó néhány évvel ezelőtt készültek, azóta kicsit ügyesebb lettem, illetve kis praktikát vetek be a tészta nyújtásánál.)
1. praktika: A tésztát két sütőpapír között 25 x 30 cm téglalappá nyújtom, mégpedig úgy, hogy a papír széleit visszahajtom, így nem lesz cakkos a pitém széle. Így szebb, és nem kell levágni sütés után a széleit, egyből szeletelhető.
2. praktika: A szemmértékem nem túl jó, így vonalzót használok a szeletelésnél, szeletelés előtt pedig 5 centinként bejelölöm a papíron, hogy hol kell majd vágnom a sütit. Így 30 db egyforma pite lesz a végeredmény. 🙂
Ha pedig kedved van kreatívkodni, akkor érdemes ezt megnézned: almáspite kicsit másképp
És aki esetleg fogyózik, vagy cukorbeteg, annak ajánlom a teljes kiőrlésű lisztből és cukor nélkül készült változatot: almáspite teljes kiőrlésű lisztből
2016.10.07. Istvánkám a 12. születésnapjára a suliba egy nagy adag almáspitét szeretett volna vinni. Rajtam nem múlott, elkészítettem. Dupla adagból sütöttem, a tészta nyersen 1400 g, a töltelék pedig 2100 g volt. A nagy tepsibe tettem, szép lassan sütöttem, 170 fokon 60 perc alatt készült el. 42 db 5 x 5 cm-es szelet lett belőle, plusz a szélek. Hm… finom lett és mutatós. 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.