Igen finom és puha zsemlét készítettem és már nem először sült, így aztán gyorsan meg is ragadtam az alkalmat és megírtam a receptet, hogy mások is elkészíthessék. Maradék burgonyapüréből készült és olyan finom lett, hogy az csak csoda! Másnap is finom puha a burgonyától, igazán jó választás ennek a péksütinek az elkészítése.
Burgonyás zsemlebuci
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 300 g maradék krumplipüré (tejes, vajas)
- 225 ml víz
- 225 ml tej
- 1000 g finomliszt (BL-55)
- 5 kk. só
- 50 g friss élesztő
- 2 kk. 10 % -os ecet
Leírás
Előkészítés:
- Minden alapanyagot a dagasztógép üstjébe mértem.
- Belekerült a langyos krumplipüré, a langyos víz és tej, amire rámorzsoltam az élesztőt. (Nem futtattam fel.)
- A lisztet átszitáltam, azt is az üstbe tettem, hozzáadtam a sót és az ecetet.
- Géppel 6 perc alatt puha tésztát dagasztottam, letakarva félre tettem kelni.
Elkészítés:
- Kb. 1 óra alatt duplájára nőtt a tészta, ekkor enyhén lisztes felületen 18 egyforma részre osztottam, amiből zsemléket gömbölyítettem.
- Sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam őket, 4-5-4-5 darabot, kicsit sréhen egymás mellett. (Egy tepsire ráfér, sütés közben összenőnek, de pont ez a terv, így sok lesz benne a puha felület.)
- A pulton így egy órát pihentettem a zsemléket, közben 2-3 alkalommal vízzel enyhén megpermeteztem a tetejét, hogy ne száradjon ki a tészta.
- Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Sütés:
- Előmelegített, gőzös sütőben 30 perc alatt sültek készre nálam 180 fokon.
- Rácson hagytam kihűlni őket.
- A felesleges mennyiséget a fagyasztóba teszem, így van mit elővenni később, amikor nincs időm pékárut sütni.
Megjegyzés
A liszt fajtájától és a krumplipüré nedvességtartalmától függ a zsemle folyadékfelvevő képessége. Tehát ha keménynek érzed a tésztát, még egy kis tejet adjál hozzá. Az is előfordulhat, hogy túl puha a tészta (a krumplipüréd lágyabb volt, mint az enyém és a liszted is más féle) akkor egy kis lisztet kell még a tésztához adni és így dagasztani.
Készítettem már kerek tepsiben is (akkor kisebb tésztamennyiséget dagasztottam be) úgy is mutatós. A képeket a fotók mögé csatoltam.
Készítettem már kerek tepsiben is (akkor kisebb tésztamennyiséget dagasztottam be) úgy is mutatós. A képeket a fotók mögé csatoltam.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2022.04.22. Ma laktózmentes zsemlebucit készítettem. Minden a recept szerint, azzal a különbséggel, hogy házi zsírral összetört főtt burgonyát használtam és vízzel dagasztottam a tésztát. Nagyon finom, foszlós, másnap is puha zsemlék készültek.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.