Kemencés kalács készült nálunk a hétvégén, nem először, de nem is utoljára. Igen finom, foszlós, puha, ízletes… és minden elfogultság nélkül sorolhatnám még a jelzőket, mert nagyon nagyon finom! Sokféleképpen variálható, hiszen lehet csak sima fonott, lehet töltött (kakaós, mákos, túrós, gesztenyés, diós …) de formázhatjuk kifli alakúra szilvalekvárral töltve, vagy almatöltelékkel kelt rétesként is finom és mutatós édesség. Én egyféle tésztát használok ezekhez, amibe tojást nem is teszek, mert attól a kelt tészta másnapra megkeményedik. Természetesen a tetejéről nem maradhat el a tojás, hiszen attól lesz szép fényes sütés után. A mennyiségeket lehet többszörözni. Én most 1,5 kg lisztből dagasztottam a tésztát, amit kilenc részre osztottam, ebből lett 9 kalácsom. Másnap is finom, puha, ízletes, szeletelhető.
- 1500 g búzafinomliszt
- 75 g friss élesztő
- 850 ml tej
- 3 kk. só
- 9 ek. cukor
- 250 g vaj vagy ráma
- tejföl (a kinyújtott tésztát megkenni)
- töltelék ízlés szerint
- 1 nagy méretű tojás kenni
- Kb. 100 ml langyos tejbe bemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és az időközben felfutott élesztőt, és a többi tejet. Összekeverjük, majd dagasztjuk.
- Kézzel 15-20 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
- Kb. 1-1,5 órára letakarva félretettem kelni. Ha hűvösebb van, hosszabb a kelesztési idő.
- A kemencét közben felfűtjük, úgy hogy mire a kalácsok sütésre készen lesznek, a kemencénkben kb. 180-200 fok legyen. (Nálunk ez a fiúk dolga, nekem már csak a sütésre kész kalácsokat kell kivinnem és betennem a meleg kemencébe.)
- Tepsiket sütőpapírral kibéleltem. A töltelékeket előkészítettem.
- Gesztenyés: a natur gesztenyemasszát kiolvasztottam, adtam hozzá 1 ek. vajat, 1 ek. tejfölt, 2 ek. rumaromát, 2-3 ek. porcukrot (ízlés szerint). Alaposan kikevertem.
- Kakaós: Nesquik kakaóport használtam (alá tejfölt kentem a tésztára).
- Fahéjas: Ízlés szerint a fahéjat porcukorral vagy kristálycukorral elkeverjük (alá tejfölt kentem a tésztára).
- Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítottam, majd 9 egyforma részre osztottam.
- Az első adag tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, tetejét vékonyan tejföllel megkentem, kakaóporral megszórtam. Majd hosszú oldalakon 1-1 cm felhajtottam a tésztából és feltekertem a kalácsot, úgy hogy a tészta vége a kalács aljára essen.
- Így jártam el az össze tésztával. (1 gesztenyemasszából 2 gesztenyés kalács lett.)
- Majd felvert tojással a kalácsokat alaposan megkentem. Végül fa saslik nyárssal a kalácsokat megszúrkáltam, hogy a gőz majd sütés közben kijöhessen, ne repedjenek meg.
- Az első tepsin lévő kalácsok már süthetők is, aztán sorban a többi.
- Mi 180-200 fokon sütjük. Érdemes azért egy darab alufóliát kikészíteni, hogy ha a teteje nagyon pirulna, le tudjuk takarni. Sötési idő kb. 20 perc.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2019.10.16. Korábban készült még néhány finomság (sajtos burgonyás pogácsa, tök, szilvalekváros kifli, túrós, kakaós és mákos kalács)
2019.10.31. Első kemencézés eredménye: Sajtos burgonyás pogácsa, teljes kiőrlésű pogi, teljes kiőrlésű kalács (kakaós és fahéjas), almás kelt rétes, kakaós kalács
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.