Gesztenyebomba, a gyerekek kedvence! 🙂 “Saját találmány” a fiúknak szerettem volna vele kedveskedni… Tetszett is és ízlett is nekik. Ízre és küllemre is elégedett vagyok. Egy finom kelt tészta, belül gesztenyés töltelékkel, kívül pedig jégcukorral, ez a gesztenyebomba. A sütemény még másnap is finom puha a zsírtól, a töltelék sem száraz. Természetesen másfajta töltelékkel is tölthető, én 2 db szilvalekvárosat is készítettem. Férjem szerint nagyon finom lett az is.
Gesztenyebomba
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 300 g BL-55 finomliszt
- 10 g friss élesztő
- 30 g cukor
- csipet só
- 1,5 dl tej
- 70 g zsír
- ½ "L" méretű tojás
Töltelékhez:
- 1 db gesztenyemassza (250 g)
- 50 g vaj
- 1 ek. tejföl
- 1 ek. rumaroma
Tetejére:
- ½ "L" méretű tojás
- jégcukor
Leírás
- Összeállítjuk a tésztát: A lisztet átszitáljuk, szárazanyagokat (liszt, só, cukor) egy tálban összekeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojás felét (a másik felét félretesszük a sütemény kenéséhez) és a langyos tejet és a zsírt. Jól átgyúrjuk, ha nagyon ragad, kis lisztet teszünk bele.
- Dagasztjuk, majd ha a tészta szép egynemű és teljesen elválik az edény falától, akkor letakarjuk, és 1-1,5 órát kelesztjük.
- Elkészítjük a tölteléket: A kiolvasztott gesztenyemasszát krémesre keverjük a többi hozzávalóval.
- Formázás: Ha a tészta duplájára kelt, akkor 12 db egyenlő részre osztjuk. (Én általában mérleggel kimérem, így egyformák lesznek. 12 db 50 g-os tészta lett belőle.)
- Majd minden egyes tésztadarabot kör formájúra nyújtunk. (Nem kell megijedni, ha nem egyformák teljesen, töltés után úgyis "összehajtjuk őket".) Nem liszteztem a nyújtólapot, a zsír miatt egyáltalán nem ragadt le a tészta a szilikonlapra.
- Elosztjuk a tésztán a tölteléket. (Én 10 db tésztára gesztenyét, 2 darabra pedig szilvalekvárt tettem.)
- Ezután a tészta szemközti oldalait megfogjuk, fölül összefogjuk, majd így járunk el a másik két oldallal is. Fent összedolgozzuk a tésztát, majd tepsire tesszük, úgy hogy a teteje (összefogott tésztás rész) kerüljön a sütemény aljára.
- Így járunk el a többi tésztával is. Majd a fél tojással egyesével megkenjük a bombákat (ha esetleg kevés a tojás kis tejet adhatunk hozzá), megszórjuk jégcukorral és a tepsin hagyjuk kelni kb. 30 percet.
- Közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- Sütés: Előmelegített sütőben 190 fokon 15 perc alatt sültek készre.
- Rácson hagyjuk kihűlni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.