A hétvégét anyukáméknál töltöttük, házi kolbászt készítettünk. Férjem ízesítette, endrődi “recept” szerint. Természetesen ahány ház, annyi szokás, gondolom mindenki kicsit máshogy készíti, de mivel többen is kértétek a receptet, így megosztom veletek, hogy mi hogy készítettük. 🙂
Házi kolbász - endrődi ízesítéssel
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 20 kg darálthús (70 % sertéshús, 30 % szalonna arány)
- 600 g édes házi fűszerpaprika
- 400 g himalája só
- 150 g makói fokhagyma (pucolva, darálva)
- 40 g őrölt kömény
Leírás
- A darálthúst a sóval, fűszerekkel, fokhagymával alaposan összegyúrjuk, keverjük.
- Nagy mennyiség, alaposan össze kell keverni, többször pihentetni, majd ismét keverni. (Mi 4-szer kevertük és pihentettük.)
- Ha nem vagyunk biztosak a fűszerezésben, sütés próbát végezhetünk. Mi is megtettük, egybehangzólag jónak minősítettük a kolbászhúst.
- A műbelet 30 percre langyos vízbe áztattuk, majd kinyomkodtuk belőle a vizet.
- A húst a töltőbe helyeztük, majd alapos odafigyelés mellet, hogy ne legyen levegős a kolbász megtöltöttük. Ezt a műveletet anyukám felügyelte, ő már többször töltött kolbászt. A kötözésre is nagyon figyelni kell, ne legyen laza. Anyukám olyan belet vett, aminek az egyik vége már el volt kötve, így csak töltés után a végét kellett megkötnünk. 28 db vastagkolbász készült ebből a mennyiségből.
- Száraz, hűvös, szellős helyre akasztottuk, 2 napot pihennek, majd mennek a füstre.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A füstölést és a további képeket később fogom csatolni. 🙂
2023.12.02. Most vettem észre, hogy a kész kolbászokról nincsen fent kép. Idén november 11-én töltöttük a kolbászt (vékonyat és vastagai is), száradt egy kicsit, majd egy kedves barátunk füstölte. Most már a kamrában lógnak. A vékonyat megvágtuk, hogy megkóstoljuk az ízét. Nagyon finom, de még száradni kell nekik. A vastag később kerül kés alá. 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.