Nálunk mézes sütemény nem csak karácsonykor sül, mert remek csemege, hosszan eltartható, könnyen szállítható, szépen dekorálható… Így van ez a mézes puszedli esetében is. Szeretjük, nem csak karácsonykor sütöm. 🙂
Az receptet Limara oldalán találtam – köszönöm szépen még egyszer – , kisebb-nagyobb átalakításokkal én a következőképpen készítem.
- 250 g méz
- 50 g zsír
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 4 ek. tejföl
- 600 g finomliszt
- 150 g porcukor
- 1,5 kk. fahéj
- 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
- 2 kk. szódabikarbóna
- 3 tojás fehérje
- 250 g porcukor
- 1 kk. ecet
- A mézet és a zsírt összemelegítjük.
- Egy tálban elkeverjük a tojást, tojássárgákat, tejfölt és a porcukrot.
- A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel.
- A mézes, tojásos és lisztes keveréket összeöntjük, egy fakanállal alaposan összekeverjük. Egy zacskóba tesszük, egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
- Másnap vizes kézzel teáskanálnyi darabokat veszünk ki a masszából, golyót formálunk belőle, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük a golyókat és kicsit lenyomjuk. Egymástól kellő távolságra helyezzük őket, mert sütés közben megnőnek.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütöttem őket. (Vigyázat, ne süssük túl, mert akkor kiszárad!)
- Míg sültek a puszedlik, a tojásfehérjét a cukorral és az ecettel habbá vertem. Nem kell nagyon keményre, mert akkor nem terül szépen a puszedlik tetején.
- A kisült, de még forró puszedliket, a cukormázba mártottam, műanyag tálcára sorakoztattam őket, vigyázva, hogy ne érjenek össze, tetejüket cukorgyönggyel megszórtam, majd egy éjszakán át a konyhapulton pihentettem őket, hogy teljesen megszáradjon rajtuk a máz.
- Másnap jól zárható műanyag dobozba tettem őket.
Kakaós változatban is elkészítettem, a fiúk kedvence lett. A kakaós puszedli receptjét itt találod: kakaós puszedli receptje.
2015.06.04. Kiegészítés: Ma ismét puszedliztem, és nagyon egyszerűen, gyorsan, 1 óra alatt elkészültem egy adaggal. (Sütéssel, mázazással.) Lisztezett felületen kb. 7 mm vastagra kinyújtottam a tészta felét, szivecske formára szaggattam (persze lehet kerekre is), majd így jártam el a tészta másik felével és a maradékokkal is. Pontosan 80 db puszedli (4 tepsi) jött ki egy adagból. Kisütöttem az első tepsivel, amíg a második adag sült, addig cukorral bevontam az első adagot, és így tovább. Most dermed rajta a máz. Az iskolás családi napra készítettem, remélem kapós lesz! 🙂 Képeket a karácsonyi fotók mögé feltettem.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2016.12.15. Kisült az első adag mézes puszedli. Most kicsit variáltam, a fele hagyományos módon szívecske formában, cukorba mártva készült. (60 db lett.) A másik fele kerekre formázva, majd kettő darabot savanykás szederlekvárral összeragasztottam, a cukormázat kis vízzel hígítottam, majd ecsettel megkentem az összeragasztott puszedliket. A lekvár néhol belekeveredett a mázba, ettől kissé rózsaszínes lett, ami egyáltalán nem rontotta el. (25 db lett)
2019.12.19. Töltött mézes puszedlit készítettem, csak egy kisebb részét töltöttem (a többi hagyományos, cukormázzal bevonva). Érdemes elkészíteni, nagyon finom. 🙂 Máris írom a részleteket és mutatom a fényképeket. Töltelék hozzávalói 30 darab puszedlihez: 70 g dió, 70 g datolya, 2 ek. sárgabarack lekvár, 2 ek. rum, 2 kiskanál cukor (ízlés szerint) – késes aprítóba tettem, összeaprítottam. A tésztát 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrtam, erre tettem a tölteléket, majd összezártam, gömbölyítettem, előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöttem. Miután kihűlt olvasztott csokiba mártottam, végül pedig olvasztott csokival körkörösen díszítettem.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.