Anyukám házi sertészsírjával és paprikás krumplival készültek ezek a pogácsák. Akinek van előző napról maradék paprikás krumplija, használja fel bátran. Aki pedig kedvet kapott, készítsen egy kis adagot, írom és mutatom is a receptben, hogy hogyan. 🙂
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék webáruház ♥
Paprikás krumplis pogácsa
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Paprikás krumplihoz:
- 2 kis fej hagyma (150 g)
- 500 g krumpli
- 1 ek. sertészsír
- 2 kk. pirospaprika
- törött bors
- só
- ha van: fél paprika és paradicsom
Tésztához:
- 600 g liszt
- paprikás törtkrumpli, ami 720 g lett
- 2-3 kk. só (ízlés szerint)
- 30 g élesztő
- 120 g sertészsír
- 120 g tejföl
- 1 tojás
Tetejére:
- 1 tojás kenni
- ízlés szerint reszelt sajt szórni
Leírás
Szokás szerint elkészítjük a paprikás krumplit:
- Hagymát apróra vágjuk - én késes aprítóval csináltam - 1 ek. sertészsíron, 1 kk. sóval zsemleszínűre dinszteljük.
- Hozzáadjuk a pirospaprikát, törött borsot, ha van fél paradicsomot és paprikát, és annyi vizet, hogy éppen ellepje.
- Fedővel letakarva puhára főzzük. (Krumplitól függően 20-30 perc.)
- Krumplinyomóval pépesre törjük, langyosra hűtjük.
Tészta összeállítása:
- Az összes hozzávalót és a tört paprikás krumplit a dagasztó gép üstjébe mérjük és pár perc alatt a dagasztógéppel összedolgoztatjuk. (Az élesztőt csak belemorzsoltam, nem futtattam külön fel.)
- Egy lágy finom tésztát kaptam. Letakarva félretettem kelni.
- Kb. 40 percet pihent, szépen meg is nőtt a tészta. (Langyos volt a tört krumplim, ez is gyorsította.)
Formázás:
- Lisztezett felületen kicsit összehajtogatjuk, majd elnyújtjuk, tetejét bevágjuk, szaggatjuk és sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket. (Kb. 20 percet pihenek a tepsin, míg a sütő melegszik.)
- A pogik tetejét felvert tojással megkenjük, ha van reszelt sajttal megszórjuk, majd előmelegített sütőben, 190-200 fokon a két tepsivel egyszerre megsütjük őket.
- Sütés közben egyszer megcseréljük a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek. 20-25 perc alatt sültek készre.
Megjegyzés
A pogi belseje nagyon puha, az alja kissé ropogósra sütve, mert úgy szeretjük. Még másnap is finom puha a zsírtól és a krumplitól. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.