Vajas pogácsa készült nálunk! “Olyan igazi, mint amilyet a cukrászdában lehet kapni!” – mondta a fiam. 🙂 Tényleg nem nagyképűségből mondom, de valóban nagyon finom, és az állaga is fantasztikus! Nem túl tömör, de nem is túl légies, nem száraz, de nem is túl zsíros. Pont olyan, mint amilyennek egy vajas pogácsának lennie kell. Készítsétek el bátran, megéri!
Az oldalon még sokféle pogácsa recept található. Ha kedvet kaptál, nézz körül itt is: pogácsa receptek
- 300 g finomliszt
- 100 g vaj
- 1,5-2 kk. só (ízlés szerint)
- 1,5 kk. cukor
- 2 tojás sárgája
- 150 g tejföl
- ½ csomag (3-4 g) szárított élesztő
- 1 tojás
- A lisztet és a puha vajat elmorzsoltam.
- Hozzáadtam a sót, cukrot, tojás sárgáját és a tejfölbe elkevert élesztőt.
- Alaposan összegyúrtam, 1 órát pihentettem.
- Lisztezett deszkára borítottam, negyed óránként kétszer hajtogattam.
- Hajtogatás után fél órát pihent. Majd lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtottam, tetejét berácsoztam, 3,5 cm átmérőjű kicsi szaggatóval szaggattam. A visszamaradt tésztát újból összegyúrtam, nyújtottam, szaggattam.
- A pogikat sütőpapíros tepsire tettem, tetejét felvert tojással megkentem. 45 percet pihentek a tepsin.
- Közben a sütőt 230 fokra előmelegítettem.
- Először 3 percet sültek 230 fokon, majd 210 fokon 9 percet. Így 12 perc alatt sültek készre.
- Tepsin hagytam kihűlni őket.
Természetesen friss élesztővel is elkészíthető, aki nem szereti a szárított fajtát.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2021.09.13. Ma dupla adagból dagasztottam a tésztát. Nagyon meleg volt itthon, a vaj is lágy volt, a tejfölt is meglangyosítottam, így kb. fél óra pihentetés után már hajtogattam is. Most nagyobbakat szaggattam (5,5 cm-es szaggatóval 24 db lett), a tetejét tejföllel kentem és durva sóval szórtam. Persze a sütési idő is majdnem a duplája lett. Olyan puha a belseje, hogy az egy csoda. 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.