Teljes kiőrlésű lisztekkel, magvakkal, házi paradicsompürével és friss bazsalikommal készítettem krékert. Nagyon finom íze van a paradicsomtól és igen jó az állaga, ropogós, de egyáltalán nem fogtörős. Az itthon talált magvakkal készítettem, de persze mindenki variálhatja saját ízlése szerint. Igazán finom ropogtatnivaló, akár magában, akár egy kis sajttal, zöldségekkel. Kenyér helyett is fogyaszthatjuk, akkor érdemes kicsit nagyobbra, akár 5×10 cm téglalapokra vágni. Légmentesen lezárt dobozban hosszan eltartható, munkahelyre vagy iskolába könnyen elcsomagolható. Szóval csak ajánlani tudom, próbáljátok ki bátran!
Paradicsomos sokmagvas kréker
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g zabpehely
- magvak: 100 g összesen (len, szotyi, szezám és tökmag)
- 1 kk. só
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 dl paradicsompüré
- 0,5 dl olaj
- friss bazsalikom
Leírás
Előkészítés:
- A szárazanyagokat egy műanyag tálba mértem, alaposan elkevertem.
- Hozzáadtam a paradicsompürét, az olajat és a bazsalikomot.
- Alaposan összelkevertem, összeállítjuk a tésztát. (Kicsit ragad, de a zabpehely a pihentetés alatt felveszi a folyadékot.) 30 percet a pulton letakarva pihent.
Elkészítés:
- A sütőt 170 fokra előmelegítettem.
- A tésztát egy sütőpapíron vékonyra nyújtottam. Ne ijedjünk meg ha nem egyenes, a sütőpapírt ráhajtva, a tészta széleit szépen kiegyengethetjük.
- Kb. 28 x 28 cm nagyságúra nyújtottam, majd kis négyzetekre szeleteltem. Derelyevágóval szeleteltem, a tökmag néhol gondot okozott, ha pont a vágási vonalra is jutott, ott nem lett szép a vágás.
- A felszeletelt tésztát az alatta lévő sütőpapírral együtt áttettem a tepsire.
- Előmelegített sütőben 170 fokon, 24 percet sült, majd lezártam a sütőt és félig nyitott ajtónál még 5 percet a sütőben töltöttek a krékerek.
- Tepsin hagytam kihűlni, majd egy jól záródó műanyag dobozba tettem.
Megjegyzés
Igazán nem bonyolult, tényleges munka kb. 20 perc van vele: kimérni, összekeverni, elnyújtani, szeletelni. A többi már csak a várakozási és sütési idő.
Ebből a mennyiségből egy tepsivel 49 db kis kréker lett. Legközelebb duplázni vagy triplázni fogom az adagot.
A paradicsompüré sűrűségétől függően eltérő lehet a mennyiség amit felvesz a tészta.
Ebből a mennyiségből egy tepsivel 49 db kis kréker lett. Legközelebb duplázni vagy triplázni fogom az adagot.
A paradicsompüré sűrűségétől függően eltérő lehet a mennyiség amit felvesz a tészta.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.