Az utóbbi napokban nagyon rákaptunk erre a zabpelyhes csavart kenyérre, még meg sem várjuk hogy kihűljön, már szeljük és esszük. Egy kis joghurt vagy kefir és zabpehely benne az extra, amúgy szokásos alapanyagokból gépi dagasztással készítem. A formázása is egyszerű, hosszúkás formájánál fogva pedig gyorsan kisül és gyorsabban is hűl, mint a vekni vagy a cipó.
- 500 g búza finomliszt
- 2 ek. zabpehely
- 3 kk. só (ízlés szerint)
- 1 cs. (7 g) szárított élesztő
- 3 dl langyos víz
- 2 ek. natur joghurt/kefír/tejföl
- 3 ek. olaj
- Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe mérem. (Alulra kerül a folyadék, zsíradék, tejtermék, erre a szárazanyagok.)
- Géppel 10 percig dagasztom. Olajos kézzel kicsit átsimogatom a dagasztott tésztát.
- Letakarva félreteszem 2 órát pihenni.
- Lisztezett felületen hosszúkásra formázom, megcsavarom mintha ruhát csavarnék ki, majd a tepsire teszem. (Érdemes alá sütőpapírt tenni, én nem tettem mert ez egy tapadásmentes tepsi.)
- Előmelegítem a sütőt 240 fokra, addig a tepsin pihen a kenyér. (20 perc.)
- Gőzős sütőben 240 fokon 10 percet sütöm. Utána visszaveszem a hőmérsékletet 210 fokra és még 20 perc alatt készre sütöm a kenyeret.
- Sütőből kivéve vízzel enyhén megspriccelem.
Én az utóbbi időben tejföllel dagasztom (tejföl szinte mindig van itthon), igen finom azzal is!
Az elkészítési idő rövidíthető, ha friss élesztővel és langyos vízzel és liszttel dagasztjuk a kenyereket.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2022.09.05. Ma dupla adagból (1 kg lisztből) dagasztottam, 1 órát kelt a tészta, 4 részre osztottam, formáztam, 20 percet pihentek a pulton, majd sütöttem. Csodajó lett. Belül finom puha, kívűl ropogós.
2022.10.25. Ma szintén 1 kg lisztből dagasztottam a tésztát, miután megkelt két részre osztottam, az első adagot feltekertem ahogy szoktam. A második adag tészta alá magvakat szórtam, azután formáztam. Így lett egy sima és egy magvas kenyerem. A kettő kenyér 1644 grammot nyom.
2023.03.19. Fiam barátai jönnek ma társasjátékozni, szendvicsekkel fogjuk megkínálni őket. Így háromszoros adagot dagasztott a gép, azaz 1,5 kg lisztből készítettem ma a kenyereket. Hozzávalók: 1500 g búza finomliszt, 6 ek. zabpehely, 9 kk. só (ízlés szerint), 75 g friss élesztő, 9 dl langyos víz, 6 ek. tejföl, 9 ek. olaj, plusz ezen kívül tettem bele még 3 ek. sikért és 3 ek. burgonyapelyhet is. Így egy kicsit kevésbé volt lágy a tészta, egyszerűbb volt formázni. Langyos alapanyagokkal dagasztottam, ezért elég volt 40 perc kelesztési idő, majd 6 egyforma darabra osztottam a tésztát, letakarva 15 percet pihent, majd formáztam. 20 percet pihentek a kenyerek, addig a sütőt előmelegítettem. 10 percet sültek gőzös sütőben 250 fokon, majd 210 fokon még 25 percet. Amikor kivettem, vízzel megspricceltem a kenyerek tetejét. Ebből a 1,5 kg lisztből 6 db 400 grammos kenyerem lett.
Csodásak lettek! A srácoknak is nagyon ízlett. 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.