Sonkával és sajttal töltve, feltekerve, szeletelve … egyszerű elkészíteni és nagyon finom. Nálunk sokszor készül, nagyobbik fiam egyik kedvenc sós péksüteménye. Iskolába tízórainak vagy uzsonnának is könnyen elcsomagolható.
Sajtos sonkás csiga
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 2-3 kk. só (ízlés szerint)
- 1 kk. cukor
- 1 csom. szárított élesztő vagy 25 g friss
- 1 egész tojás
- 60 g vaj vagy ráma
- 2,8-3 dl tej
Tetejére:
- 3-4 ek. tejföl
- 200 g sonka felkockázva
- 200 g reszelt vagy kockázott sajt (fele lehet füstölt)
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk!
- A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojást, puha vajat és a langyos tejet (A tejnek csak a ⅔ részét adjuk hozzá és ha szükséges adjuk hozzá a többit is.) Puha tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragacsos.
- Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Kb. egy órára letakarva, huzatmentes helyre félretesszük kelni.
- Tepsiket sütőpapírral béleljük.
- Sonkát kockázzuk, sajtot reszeljük vagy kockázzuk.
- (Ha friss élesztővel készítjük, akkor az élesztőt feloldjuk egy kis langyos tejben és úgy adjuk a többi hozzávalóhoz. Nem szükséges felfuttatni, a nélkül is szépen meg fog kelni a tésztánk.)
Elkészítés:
- Amikor a tésztánk térfogata kb. a kétszeresére nőtt, akkor a tésztát enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk.
- Tetejét kicsit meglisztezzük és elnyújtjuk. (kb. 7 mm vastagra)
- Nyújtás után tejföllel megkenjük, megszórjuk a sonkával és a sajttal.
- Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
- Éles késsel felszeleteljük. (kb. 1,5 cm-es szeletekre)
- Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit kicsit az ujjainkkal lenyomkodjuk, úgy hogy a közepe magasabb maradjon a csigáknak.
- kb. 10-15 percet még kelesztjük a sütőben (a sütő bekapcsolása nélkül).
- Majd 250 fokra állítottam a sütőt és 20 perc alatt készre sütöttem a két tepsi csigát. Sütés közben egyszer megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek. (Aki teheti, helyezzen egy tál forró vizet a sütőbe, a csigák alá, így jó gőzös lesz a sütőtér és finom puhák maradnak a péksütemények.)
- Tepsin hagyjuk kihűlni a csigákat.
Megjegyzés
Előkészítéssel, kelesztéssel, nyújtással, tekeréssel, stb. az össz. elkészítési idő 2-2,5 óra. Ha előző napról maradt pl. milánói ragunk, azzal is megkenhetjük a tésztát. Ebben az esetben nem kell alá tejföl, a tetejére ugyanúgy mehet a sajt, majd tekerjük, szeleteljük, sütjük.
2015.08.25-én kiflinek formázva készítettem el. A tésztát nyújtottam, rátettem a sonkát, reszelt sajtot, félbe majd háromszögekre vágtam, végül feltekertem. (Keskenyebb részétől indulva). Tetejét tojással megkentem, szotyival megszórtam. 32 db lett, kétszerrel tudtam a kis sütőnkbe kisütni. Képeket a többi után csatoltam.
2016.01.06. A tésztát elnyújtottam, ketchuppel kentem, sajttal szórtam, feltekertem, majd 16 darabra vágtam. 16 szép és finom csigusz lett az eredmény. Nagyon finom. 🙂 Képek a galéria végén.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.