Mindig nagy sláger nálunk az édes kelt tészta, csiga, kalács, briós… Heti két alkalommal sütnöm kell, reggelire, uzsonnára, az egész család szereti. Ma ismét briós készült, de most vegán változat, azaz vegán kókuszos briós, ami nem tartalmaz semmiféle állati eredetű alapanyagot. Az oldalon többféle vegán receptet találsz. Ha kedvet kapták katt. ide: vegán receptek
Ha pedig briós recepteket olvasnál, abból is találsz nálam néhányat, nutellásat, cifrát, és persze a hagyományosat vagy teljes kiőrlésű fajtát is. Itt elérhetők: briós receptek
Vegán kókuszos briós
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g búzafinomliszt (BL-55)
- 2 ek. burgonyapehely
- 25 g friss vagy 1 csom. szárított élesztő (7 g)
- 3 ek. cukor
- ½ kk. só
- késhegynyi vaníliapor
- 120 g margarin
- 2,5 dl kókusztej
- 0,5 dl víz
Tetejére szórni:
- kókusz chips (elhagyható)
- kristálycukor
Leírás
Előkészítés:
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A tejet meglangyosítjuk.
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, sót, cukrot, vaníliaport, elkeverjük.
- A száraz anyagokhoz hozzáadjuk a tejet, margarint , elkeverjük majd dagasztjuk. Egynemű, kissé lágy tésztát kell hogy kapjunk. Ha szükséges fél dl vizet adunk hozzá, nekem igényelte a tészta. (Ez a lisztek fajtájától függ. Érdemes a folyadékból visszatartani és csak akkor hozzáadni, ha tényleg igényli a tészta. Én is így tettem a vízzel, utólag adtam hozzá.)
- Amikor egynemű és szép fényes a tésztánk letakarva félretesszük pihenni, megvárjuk míg kétszeresére nő a térfogata (hőmérséklet függvényében 1-1,5 óra).
Elkészítés:
- Amikor megkelt a tésztánk, 10 egyenlő részre osztjuk, kis cipószerűre formázzuk és enyhén lisztezett felületre tesszük. (Csak könnyedén, óvatosan dolgozunk vele, nem kell az összes levegőt kiszorítani a tésztából.)
- Az első cipót enyhén lisztezett felületen kb. 25-30 cm hosszúra kisodorjuk, majd szépen csigaszerűen feltekerjük, úgy hogy a vége a briós aljára kerüljön. Így járunk el a többi tésztával is.
- Sütőpapírral borított tepsire tesszük a briósokat, úgy hogy köztük maradjon hely, mert sütés közben megnőnek.
- Megpermetezzük vízzel, megszórjuk cukorral és kókuszchips-szel, majd félretesszük pihenni.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, ezen idő alatt a briósok a konyhapulton pihennek.
- Amikor bemelegedett a sütő, 180 fokon, kb. 20 perc alatt megsütöttem a briósokat.
- Rácson hagytam kihűlni őket.
Megjegyzés
Ha valakinek sok ez a mennyiség, a kész brióst nejlon zacsiban lefagyaszthatja. Erről bővebben itt olvashat.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.