Mennyei puha kelt tészta, melynek a belseje finom káposztás tölteléket rejt. Kemencés káposztás lepényt sütöttünk a hétvégén. Nagyon finom és kiadós, egy bögre meleg teával igazán különleges vacsora. Ha már felfűtjük a kemencét, akkor általában főzünk is valami finomat, illetve sós és édes süteményt is készítünk. Most hétvégén is így történt, a káposztás lepény mellett készült még kakaós és túrós kalács, valamint kemencés csülkös bab. Ha kíváncsi vagy a receptre és a fázisfotókra, itt találod őket: kemencés kalács, kemencés csülkös bab
Kemencés káposztás lepény
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tészta:
- 1000 g búzafinomliszt
- 6 kk. só (Ízlés szerint)
- 2 kk. cukor
- 1 kocka friss élesztő (50 g)
- 160 g vaj vagy margarin
- 5 dl tej
Töltelék:
- 1 nagy fej káposzta
- só, törött bors
- kicsi olaj vagy zsír
Tetejére:
- 1 tojás kenni
Leírás
Előkészítés:
- A kemencét felfűtjük.
- Káposztás töltelékhez: a káposztát lereszeljük, sózzuk, jól átgyúrjuk. Kicsit félretesszük pihenni, majd kicsavarjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, kicsi olajon megpirítjuk, végül félretesszük hűlni.
- Az élesztőt belemorzsoljuk egy kicsi langyos tejbe, 2 kk. cukrot adunk hozzá, félretesszük, hogy felfusson.
- Közben egy tálba kimérjük a lisztet, sót, margarint, langyos tejet, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt is, alaposan dagasztjuk. Puha, de nem túl ragacsos, szép egynemű fényes tésztát kell, hogy kapjunk. (A folyadék mennyisége a liszt fajtájától is függ, ha esetleg túl keménynek érezzük a tésztát, még 1-2 evőkanálnyi vizet adunk hozzá.)
- Ha alaposan kidagasztottuk a tésztát, akkor letakarjuk és huzatmentes helyre félretesszük pihenni.
Elkészítés:
- Amikor nagyjából kétszeresére nőtt a tésztánk térfogata (hőmérséklettől függően 1-1,5 óra), enyhén lisztezett felületen három részre osztjuk a tésztát, majd az első adagot kb. 46 x 40 cm téglalappá nyújtjuk.
- A kinyújtott tésztralapot 6 egyforma téglalapra vágjuk, ráhelyezzük a kihűlt káposztás tölteléket. Majd ráhajtjuk a tésztalapot és a széleit összenyomjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
- Így járunk el az összes tésztával, végül felvert tojással megkenjük a káposztás lepényeket.
- Ebből a mennyiségből 3 tepsivel lett, 18 darab emberes méretű lepény.
- Kb. 30 percet még a konyhában pihentek a lepények, majd 220 fokos kemencében 20 perc alatt készre sütöttem őket.
- Másnap is nagyon finom, egyáltalán nem száraz, ízletes sós sütemény.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.