Nálunk itthon sok keksz fogy, a fiúk is nagyon szeretik, néha a suliba is visznek, jó elővenni pár szem finom kekszet, tallért uzsonnára egy ropogós alma előtt vagy után. Múlt nyáron kaptam egy elektromos tallér sütőt, nagyon szeretem, sokszor készítek vele sajtos tallért. Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a tallér sütőben nem csak sajtos tallért lehet sütni, hanem esetleg valamilyen finom édes kekszet is. Tegnap este megvolt a próbasütés, és sikerrel jártam. Finom zabpelyhes tallért sütöttem, fahéjjal ízesítettem. Nekünk ízlik, szerintem egy adagot mindenképpen érdemes kipróbálni.
Zabpelyhes tallér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 100 g zabpehely
- 130 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 130 g cukor
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 kk. fahéj
- 100 g vaj vagy ráma
- 1 tojás
Leírás
- A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát.
- Két részre osztjuk a tésztát, amit egy nejlon zacskón vagy sütőpapíron hosszú hengerré formálunk. A tészta kicsit ragad, ezért van szükség a papírra.
- A két hengerré nyújtott tésztadarabot mélyhűtőbe tesszük kb. 20 percre, hogy kissé megkeményedjen.
- Ha lehűltek a tésztarudak, akkor egy késsel kis darabokat vágunk, és az ostyasütőre helyezzük. Ha kissé meggömbölyítjük, akkor szép kerek tallérok lesznek, ha sietünk, akkor csak simán a kis vágott darabokat helyezzük a sütőbe.
- Az ostyasütőt 1-1,5-es fokozaton használjuk, mert a tészta édes, nagyobb fokozaton könnyen megég.
- Kb. 1,5 perc alatt meg is sülnek. Egy tompa késsel kivesszük a tallérokat, vigyázva, mert még puhák. Tálcára tesszük, mire kihűlnek, elveszítik puhaságukat.
- A ropogós zabpelyhes tallérokat egy jól záródó dobozban tároljuk.
Megjegyzés
Nekem ebből a mennyiségből 120 db kis zabpelyhes tallér sült ki. Kb. 30 perc alatt sikerült kisütnöm, tehát várakozási idővel együtt egy óra alatt készen lettem.
Többen kérdeztétek, hogy milyen sütőm van: Cloer 1431 Elektromos kekszsütő.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.