Ez a zabpelyhes zsemle dagasztás nélkül készül, nem kell hozzá más csak mérleg, egy műanyag tál és két kanál. Egyszerű, könnyen elkészíthető, 1,5 óra alatt már készen is vannak a finom, ropogós zabpelyhes zsemlék. Tényleges munka alig van vele, csak ki kell mérni a hozzávalókat, összekeverni, amíg megkel a zsemle tésztája egyéb konyhai teendőinket elvégezhetjük, majd a tésztát tepsire kanalazzuk és sütjük. Összesen 10 perces munkával (mosogatással együtt) készen is van a friss péksüteményünk.
A receptet egy dán barátnőmtől kaptam, én már több mint 15 éve sütöm e szerint a technika szerint. Érdemes kipróbálni, mert nem csak gyors, de finom is a zabpelyhes zsemle!
Elkészült a receptes videónk is:
A recept leírás pedig itt következik:
- 350 g finomliszt (BL-55)
- 100 g zabpehely
- 2 kk. cukor
- 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 3,8-4 dl víz
- 1 ek. olaj
- Lisztet, zabpelyhet, cukrot, sót, élesztőt egy nagy műanyag tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a langyos vizet és az olajat (a vízből kicsit tartsunk vissza, mert a víz mennyisége liszt és zabpehely függő, sűrű nokedliszerű tésztát kell, hogy kapjunk) majd egy evőkanál segítségével ismét összekeverjük.
- Kb. 1 órát kelni hagyjuk, míg két-háromszoros méretűvé megnő a tészta.
- A sütőt előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A tésztából két evőkanál segítségével halmokat teszünk a tepsire, köztük helyet hagyva, mert kissé megnőnek. (Én kisebbeket sütök, az azt jelenti, hogy egy jó nagy púpos evőkanállal teszek egy zsemlének, így 16 darab kicsi zsemlém lesz. Étkes férfiaknak nagyobbakat is süthetünk.)
- A tepsit a forró sütőbe helyezzük. 200-220 fokon, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Kívül ropogós, belül puha tésztája van, viszont nem olyan légies, mint a boltban kapható zsemle, hiszen az alapanyagok is és az eljárás is ahogy készül teljesen más. Finom és laktató!
Ha túl lágy a tészta, akkor a zsemlék kissé laposabbak lesznek a kelleténél, ezért írtam, hogy ne öntsük azonnal a szárazanyagra az összes vizet.
Éjszakai hűtős kelesztéssel is elkészíthető. Ebben az esetben hideg vízzel keverjük össze a tésztát, letakarva egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk. (A tál kiválasztásánál legyünk óvatosak, számolni kell a tészta térfogatának növekedésével, inkább nagyobb tálat válasszunk, minthogy reggelre kifusson a hűtőnk polcára.) Másnap reggel kivesszük, sütőt előmelegítjük, zsemléket formázzuk, sütjük. És amikor felkel a család többi tagja, mindenki felsorakozik az asztal körül, ne is reménykedjünk, hogy marad a zsemléből másnapra. 🙂
!!!FRISSÍTÉS: Mostanában magasabb hőfokon szoktam sütni a zsemléket, 240 fokon indítom, ha nagyon pirulna, akkor félidőben visszaveszem 200 fokra a sütőt.
Ma (2014.11.16-án) ismét bekevertem 2 adag zsemlét, és azt tapasztaltam, hogy 3,5 dl langyos víz elegendő volt egy adaghoz. Másfajta, nagyobb szemű a zabpelyhem, valószínűleg ezért. Vigyázzatok a víz mennyiségével, kelés közben a tészta még lágyul, ha túl sok vizet adunk hozzá, akkor kissé laposabb zsemlék fognak sülni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Nővérem teljes kiőrlésű liszttel is elkészítette, nagyon finom, egészséges péksütemény. Aki kedveli a teljes kiőrlésű pékárut, a receptet itt találja: teljes kiőrlésű zabpelyhes zsemle
CH csökkentett változat receptje is felkerült a weboldalra: ch csökkentett zabpelyhes zsemle receptje
Olvasóink is elkészítették a zabpelyhes zsemléinket, a képeiket itt találod.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.