Ez tényleg 10 perces, végtelenül egyszerű, EGÉSZSÉGES teljes kiőrlésű zabpelyhes zsemle. Kifejezetten ajánlom fogyókúrázóknak és azoknak, akik mindig rohannak. Nem vagyok oda a bolti teljes kiőrlésű pékárúért, nem igazán ízlenek. Ez viszont nagyon-nagyon finom. Nem kell dagasztani, nem tömör, nem savanyú, lehet vágni és még a kezdőkön sem fog ki. A legjobb és a leggyorsabb, amit én valaha is sütöttem.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék ♥
Mit csinálj, hogy 10 perc legyen vele a tényleges munka?
Elárulom hogyan csinálom én. Este összekeverem a hozzávalókat, majd a tálat lefedve azon nyomban, kelesztés nélkül beteszem a hűtőbe. Majd másnap, de már előfordult, hogy csak harmadnap 1 órával sütés előtt kiteszem a konyhapultra, leveszem a tálról a fedőt. Ott szépen szobahőmérsékleten meg is kel. Kb. fél óra elteltével bekapcsolom a sütőt légkeveréssel 200 fokra, mert mindig 2 tepsivel sütök egyszerre, a lenti mennyiség kétszeresét bekeverve. Majd amikor a sütő már forró, akkor két kanál segítségével púpos, borzas halmocskákat kreálok egymástól 3-4 cm távolságban. Soha nem sikerülnek teljesen egyformára a zsömik, de kis borzas formájukkal imádni valók, hirdetik a háziasszony konyhában való jártasságát. Ha elakarod kápráztatni szomszédasszonyod, adj neki kóstolót 😀 Ja, és az sem utolsó szempont, hogy a család is oda van érte.
Ha nem szeretnéd éjszakára a hűtőbe tenni, mert a kelesztés után rögtön kisütnéd, akkor kövesd a receptben leírtakat.
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g zabpehely
- 20 g sikér
- 2 kk. cukor (el is hagyható)
- 1 tk. ecet - nem lesz tőle savanyú a zsömle, de jót tesz a tésztának
- 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
- 1 csomag friss élesztő (kb. 40-42 g)
- 4-4,5 dl víz
- 1 ek. olaj
- Ízlés szerint mindenféle mag. Ez el is hagyható, de mi nagyon szeretjük, ezért kb. fél maroknyit szórok bele összesen, ahogy sikerül.
- A száraz hozzávalókat egy nagy műanyag tálban összekeverem. A vízből kiöntök egy kicsit egy nagy pohárba, kézmelegre melegítem, ebbe teszem a cukrot és a friss élesztőt, hagyom egy kicsit felfutni. Majd a felfuttatott élesztőt hozzáadom a száraz anyaghoz az olajjal együtt. A vízből egy kicsit visszatartok, mert a víz mennyisége liszt és zabpehely függő, sűrű nokedliszerű tésztát kell, hogy kapjak, majd ismét jól összekeverem.
- Kb. 1 órát kelni hagyom, míg két-háromszoros méretűvé megnő a tészta.
- A sütőt előmelegítem, a tepsit sütőpapírral kibélelem.
- A tésztából két evőkanál segítségével halmokat teszek a tepsire, köztük helyet hagyva, mert kissé megnőnek.
- A tepsit a forró sütőbe helyezem. 200-220 fokon, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sül.
Hagyományos lisztből készült változatát itt találod: zabpelyhes zsemle
Egy-két diétás receptet itt találtok: Era karcsúsító programja
Jó étvágyat kívánok!
Mikei Erika – mókuslekvár.hu
2015.03.13.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.