A piskóta elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngősség! Mi nagyon szeretjük, most friss meggyel és egy kis kakaóporral bolondítottam. A piskóta készítésnél a szabály, hogy ahány tojás, annyi ek. cukor és liszt kell hozzá, tehát mindenki a saját igénye szerint csökkentheti vagy növelheti a mennyiségeket.
Meggyes piskóta
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 4 egész tojás
- 4 ek. liszt
- 4 ek. cukor
- 1 csapott ek. cukrozott kakaópor (elhagyható)
- 2 marék magozott meggy
- ízlés szerint cukor, rum vagy rumaroma (a meggyre)
Leírás
Előkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk, egy kisebb tálkába kerül a sárgája, egy nagyobb tálba a fehérje.
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük, tepsiméret 20 x 26 cm.
- A meggyet kimagozzuk, kis cukorral megszórjuk és rummal meglocsoljuk. Félretesszük pihenni.
Elkészítés:
- A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük. (Az én habverőmmel max. fokozaton 2-3 perc)
- A sárgájába beletesszük a cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó. (ez is kb. 2-3 perc alatt készen van.)
- Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzáadjuk a lisztet és óvatosan (fakanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük. Végül a kakaóport is hozzáforgatjuk, de nem kell túlkeverni, csak úgy éppen, akkor van ahová kerül, van ahová nem, éppen így lesz mutatós.
- A meggyet lecsepegtetjük, a levét szódával felöntve elfogyaszthatjuk. 🙂
- A piskóta tésztát tepsibe öntjük, elegyengetjük, "beleszurkáljuk" a meggy darabokat.
- Vastagságtól függően 12-15 perc alatt 220 fokon készre sütjük.
Megjegyzés
Amikor kihűl a sütőpapír lehúzható a piskóta aljáról. Amikor teljesen kihűlt szeleteljük, tetejét enyhén porcukorral megszórjuk.
Ízlés szerint készíthető másfajta gyümölccsel pl. cseresznye, sárgabarack is.
Ízlés szerint készíthető másfajta gyümölccsel pl. cseresznye, sárgabarack is.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2022.02.20. Nem készült most a hétvégén sütemény, de már nagyon ettem volna valami finomat, így a meggyes piskótára esett a választásom. 5 nagy méretű tojásból készítettem a piskótát, most kakaópor nélkül. Befőtt magozott meggyet használtam (fél üveggel), tényleg pillanatok alatt el is készültem vele és nagyon finom lett.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.