Gondoltad volna, hogy összesen 5 alapanyagból elkészíthető ez a finom és mutatós csokoládés piskótatekercs? Pedig igen, nemsokára meg is mutatom. 🙂 És amellett hogy nincs túl sok alapanyag igénye, elkészíteni is igen egyszerű. Persze csak akkor, ha a konyhai eszközeink, gépeink is megvannak hozzá. Manapság már a habot gépi habverővel verjük, pár perc alatt elkészülünk, nem úgy, mint korábban nagymamáink. Emelem a kalapomat előttük, én biztos vagyok benne, hogy nem tudnék rendszeresen fél órát kézzel dagasztani vagy kézi habverővel habot verni. A csokis töltelék elkészítése se igényel se túl sok alapanyagot, se túl sok időt, csak a hűlést kell türelmesen kivárnunk. Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet, akkor következzen a recept:
- 5 egész tojás
- 5 ek. liszt
- 5 ek. cukor
- 2 dl tejszín
- 2 tábla (200 g) csokoládé
- 3 ek. cukor (vagy ízlés szerint)
- A tejszínbe beletördeljük a két tábla csokoládét.
- Vízgőz felett, kevergetve megolvasztjuk. Ha szükséges cukorral édesítjük.
- Ha szépen elolvadt a csokoládé és egynemű a krémünk, félretesszük hűlni.
- Külön posztban a teljes munkafolyamat olvasható és fázisfotókon megtekinthető. Itt: Piskóta receptje
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A sütőt 250 fokra előmelegítjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, egy kisebb tálkába kerül a sárgája, egy nagyobb tálba a fehérje.
- A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük. (Az én habverőmmel max. fokozaton 2-3 perc)
- A sárgájába beletesszük az 5 ek. cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó. (ez is kb. 2-3 perc alatt készen van.)
- Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzáadjuk az 5 ek. lisztet és óvatosan (fakanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
- Tepsibe öntjük, vastagságtól függően 6-8 perc alatt 250 fokon készre sütjük.
- Amikor megsült, kivesszük a sütőből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy tiszta konyharuhára tesszük és felcsavarjuk. Rácsra tesszük hűlni.
- Amikor meghűlt a piskóta és a krém, óvatosan kitekerjük a piskótát a konyharuhából.
- Áttesszük a piskótát egy darab folpack fóliára. (Na nekem ez kimaradt, utána kellett bűvészkednem vele.)
- Megkenjük a csokikrémmel és feltekerjük. Nem kell túl szorosan, a krém miatt nem is tudjuk. (A krém a tekercs szélén így is kicsit kifolyhat, ezért is van szükségünk a fóliára. Valamint a piskóta tekercset is összefogja a fólia feltekerés után.)
- Pár órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megszilárduljon.
- Utána szépen szeletelhető. 20 szelet jön ki ebből a mennyiégből.
A krémhez 30 %-os habtejszínt és 72%-os csokoládét használtam.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A sütemény torta helyett készült, Sanyikám 14. születésnapjára. A fotón még apróra szaggatott túrós pogácsa látható, receptjét itt találod: túrós pogácsa
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.